kiskunfélegyháza

2021.03.09. 11:47

Várják a partifecskéket és a gyurgyalagokat

A terep rendezésével igyekeznek ideális környezetet teremteni a hamarosan visszaérkező gyurgyalagoknak és partifecskéknek a Bankfaluban található fészkelőhelyen.

Vajda Piroska

Meizl Ferenc, a Madárbarát Klub vezetője a fészkelőtelep szomszédságában élő házaspárral egyeztet

Forrás: Munkatársunktól

A hétvégén a Madárbarát Klub vezetőjének, Meizl Ferencnek az irányításával folytatták a hosszú évek óta megkezdett munkát. A terep rendezése után a fészkelőtelep bekerítése következik.

Sürgősen kell cselekedni, mert a partifecskék március végén térnek vissza, és miután megérkeztek, már nem lehet a munkálatokkal zavarni őket

– nyilatkozta hírportálunknak Meizl Ferenc. Felidézte, hogy közel egy évtizede jött létre a gyurgyalagköltő telep a Bankfaluban és azóta nagyon sok gyurgyalagfióka kelt ki és nőtt fel a helyszínen. A klubvezető szerint hatalmas értéket jelentenek a városnak és a környéknek ezek a madarak, amelyek évről évre, hűségesen, minden körülmények között visszatérnek ide, annak ellenére, hogy hosszú évek óta húzódik a terület teljes rendbetétele.

Egy ilyen madárfészkelő hely védettséget igényel, körbekerítése több szempontból is fontos. Ha a partfalra felmásznak a gyerekek, az beszakadhat, ami veszélyes a gyerekekre és a madarakra egyaránt

– hangsúlyozta a szakember.

Meizl Ferenc elmondta továbbá, hogy a városrészben nagy számban megjelentek a molnárfecskék is, amelyek áprilisban érkeznek, részükre még tavaly műfészkeket helyeztek ki a fészkelőtelepen. Ezeket a szomszédban élő házaspár gondozza. A Madárbarát Klub vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években jelentősen lecsökkent a gyurgyalagok és a fecskék élettere, ezért is fontos a ritkaságnak számító fészkelőtelep megóvása.

Meizl Ferenc, a Madárbarát Klub vezetője a fészkelőtelep szomszédságában élő házaspárral egyeztet
Fotó: Munkatársunktól

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában