feltárás

2021.03.18. 17:30

Újabb középkori temető kerülhet elő a kalocsai Szentháromság téren

Zajlanak a közműkiváltási munkálatok a Szentháromság téren, ahol legutóbb egy második világháborús bunkerajtót találtak a tér vízcsöveinek és szennyvízvezetékeinek cseréje során. A szakemberek egy középkori temető előkerülésére is számítanak.

Gábor János

Nagy tempóban haladnak a Szentháromság tér közműkiváltásai, amelyek miatt a Kossuth Lajos utca és a Szent István király út sarkáról el kellett terelni a belvárosi forgalom egy részét. A várhatóan ez év végéig tartó munkák során váratlan meglepetések is előkerülnek, például egy acélajtóval elfedett óvóhely, de sor kerülhet újabb régészeti leletegyüttes felbukkanására is. Időközben zajlik a diplomáciai egyeztetés a szovjet katonasírok ügyében: jelenleg az oroszok válaszára várnak az exhumáláshoz.

– A tér legproblémásabb része az a terület, ami most van felásva, vagy nagyon mély árkokkal át van szabdalva. Ismert volt, hogy mennyi közmű halad át a tér alatt, ezért tervet készítettünk arról, hogy melyeket kell biztosan kicserélni. A munkák a víznyomócsövet, illetve a szennyvízközművet érintik közvetlenül – számolt be kérésünkre Vörös Márta főépítész. Elárulta: a zömmel fém vezetékek elrozsdásodtak, helyenként ki is lyukadtak vagy szétmállottak.

A rendszernek valamivel nagyobb részét kell kicserélniük, mint amire előzetesen számítottak.

Hamarosan a Hunyadi János utcán is ki kell ásniuk egy ötven-száz méteres szakaszt, hogy a térről elvezetett csövek ugyancsak rendben legyenek. Ezzel megelőzhető, hogy néhány éven belül ismét fel kelljen bontani a frissen elkészült utat.

– Ezek a vezetékek egész városnegyedeket látnak el, így nagyon időszerű volt már a cseréjük – mondta Vörös Márta. A tér felásása során két váratlan dolgot is találtak: egy lefelé vezető lépcsősort, illetve annak alján egy vaskos, acél bunkerajtót, ami mögött vékony, egysoros téglafal húzódik. Vörös Márta elárulta: ez a bejárat valószínűleg az egykori nagyszeminárium (ma Barokk Cukrászda) pincéjébe vezette a II. világháborús bombázások elől menekülőket, ha megszólalt a légvédelmi riadó. Az ajtó mögötti helyiség napjainkban a Paprika Múzeum kiállítótere, tehát nem hagyhatták a helyén, nehogy egy későbbi csőtörés, vagy más esemény során beázzon. Lévén nem megfelelően lezárt nyílásról van szó, mechanikusan meg kell erősíteni: újrafalazzák és egy vízzáró réteget is készítenek hozzá – közölte a főmérnök.

A Szentháromság teret közmű- és támfalépítések miatt kellett felásni
Fotó: Gábor János

– Van még egy nehezebben kezelhető pont: annak a támfalnak a vonala, amelyet ki kell alakítanunk a régészeti, korabeli templomromok mellett, egyrészt azért, hogy meg tudjuk védeni a területet, másrészt pedig az új út várható terhelése miatt. Ki kell ásni a helyét, ahol egy középkori temető előkerülésére számítunk – jelezte Vörös Márta.

– Ha a közműcserék lezajlottak, akkor a Barokk Cukrászda előtt a lehető leggyorsabban elkészítjük azt a tégla járdaburkolatot, ami az egész teret övezi és kijelöli. Szeretnénk annak a csomópontnak a burkolási rétegrendjét is felépíteni, ami a Szent István király út kezdete. Mindezzel egy időben a közvilágítás meglévő oszlopait kell kidaruznunk, majd új lámpákat telepítenünk, olyanokat, amilyenek a tér már elkészült részein láthatók – sorolta a legaktuálisabb feladatokat.

Várják Oroszország jóváhagyását

A tér felújításának határideje 2021. december 31-e, de ez még nagyban függ az Oroszország és hazánk között zajló diplomáciai folyamatoktól is. Mint ismert, a főszékesegyház Kossuth Lajos utcai oldala mellett szovjet katonai sírok húzódnak – ezek exhumálásához, illetve áthelyezéséhez kétoldalú megállapodás szükséges, és ennek visszaérkezéséig az érintett területen nem lehet folytatni a munkát.

A főépítész elmondta, hogy jelenleg nem nekik kell lépniük, mivel a Honvédelmi Minisztérium (HM) tavaly szeptemberben már benyújtotta a kérelmet a földi maradványok áthelyezéséhez, így csak az oroszok válaszára várnak. Ha pozitív visszajelzést kapnak, akkor a HM – a hadisíregyezmény szerint eljárva – elrendeli a munkát a katonák testeinek kiemelésére, hogy aztán egy újonnan épülő emlékműnél hantolják el őket, a kalocsai köztemetőben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában