galériával

2021.03.20. 12:28

Több helyen is folytatódott a faültetés Kecskeméten

Újabb két helyszínen szervezett közösségi faültetést szombaton a 10 millió Fa Kecskemét Egyesület: a Petőfivárosban a Sás és Moha utcák találkozásánál lévő téren majdnem hatvan, az Árpádvárosban, a Temes téren pedig húsz csemetét ültettek ki az önkéntesek.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

A petőfivárosi tér (mely eddig érdekes módon még nem kapott nevet) összesen 58 kertészeti csemetével gazdagodott: virágos és magas kőrisekkel, mezei, korai és hegyi juharokkal, többféle díszalmával, japán cseresznyékkel, ezüsthársakkal, nyírfákkal. A terepet a Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. munkatársai készítették elő, ők ásták ki a gödröket és biztosították az ültetéshez szükséges komposztot és mulcsot. A fákból ötvenet két kecskeméti, háttérben maradni kívánó támogató cég ajánlott fel, a többi nyolcat pedig a Momentum. Szakmailag Szabó Lajos erdőmérnök, a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke irányította a munkálatokat. Az ültetésben részt vett dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester (Fidesz-KDNP) és a Szövetség a Hírös Városért Egyesület két önkormányzati képviselője, Bodrozsán Alexandra és Szőkéné Kopping Rita is.

– Nagyon örülök annak, hogy járványhelyzet ellenére, de a szabályok betartásával a 10 millió fa helyi egyesülete meg tudta szervezni a mai ültetést is. Ennek révén szebb és zöldebb lesz a tér, nem mellesleg pedig ez az akció is erősíti, összehozza a közösséget, ráadásul egy nemes cél érdekében

– hangsúlyozta dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester.

Valóban sokan érezték fontosnak, hogy a szombat délelőttjüket a zöld ügynek szenteljék, körülbelül ötvenen locsoltak és lapátoltak a téren. Rengeteg fiatalt is láttunk, ami valószínűleg annak is köszönhető, hogy az ültetésen való részvétel beleszámít a középiskolásoknak a kötelező 50 órás közösségi szolgálatba, erről igazolást is kiállítanak. Farkas Barta Katától, az egyesület vezetőjétől megtudtuk: további terveik között szerepel esőkertek kialakítása, melyek az özönvízszerűen érkező esőknél segítenének az elöntéseket megakadályozni. A téren szeretnének egy mulcsos futókört is megvalósítani.

A „tízmilliófások„ szombaton egyébként az Árpádvárosban, a Temes téren is kiültettek húsz csemetét, az előző hetekben pedig több százat a város jónéhány pontján: Alsószéktón, a Kórhánközi utca mellett, a Külső-Szegedi úton, a nagybani piacon és a Kodály Iskola mögött is. Az egyesületnek még van több ezer erdészeti csemetéje, keresik a helyszíneket és egyeztetnek, azok hol kerülhetnének földbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában