Csontváry Kostka László

2021.03.20. 17:30

Sokat tett Izsákért a híres bortermelő

Hamarosan emléktábla jelzi majd, hogy egykoron, több mint száz évvel ezelőtt, Csontváry Kostka László szőlész-borász Izsákon munkálkodott.

Sebestyén Hajnalka

A rádiósok a kecskeméti Wojtyla központot is megtekintették

Forrás: Munkatársunktól

Az emléktáblát Izsák városa, a településen működő Royalsekt Zrt., a Gedeon Birtok Kft., valamint a kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központ közösen állíttatja fel. Ennek kapcsán a napokban a települést járva interjúsorozatot készített a Kossuth Rádió A hely című műsorának stábja.

Csontváry Kostka László (1858–1918) kimagasló eredménnyel termelte az Izsáknak ismertséget adó Sárfehér szőlőt, és a helyi fajta hatékony módját is a településen fejlesztette ki.

Módszerének köszönhetően az 1900-as évek elején világrekordnak számító, holdanként 263 mázsás átlaghozamot ért el a 38 holdas birtokán. Ebből 22 hold Sárfehér, 8 Kövidinka, 6 Olaszrizling, 2 hold pedig Szlankamenka volt.

Az izsáki gazdálkodó tiszteletére idén júniusban helyezik el az emléktáblát egykori birtokán, a város szélén fekvő Kostka-telepen. Csontváry Kostka Lászlóról talán nem sokan tudják, de a híres festőművész Csontváry Kosztka Tivadar testvére volt.

Kostka László – ő így írta nevét – gyógyszerész volt, aki a rézmészpor növényvédelmi felhasználásában is úttörő szerepet játszott, s művelési technológiájának, trágyázási módszerének köszönhetően érte el a 263 mázsa szőlőhozamot holdanként. Ez a terméseredmény mindmáig világrekordnak számít. Előállítási módszerét ezrek tanulmányozták a helyszínen szerte az országból, sőt külföldről érkezve is. Technológiájának lényege a peronoszpóra elleni rendszeres rezes védekezés, a 120x80-as sor- és tőketávolság, a tőkefejek állandó homok alatt tartása, a harmatgyökerek megtartása és a sima csapon való kétszemes terhelés volt, valamint a rendszeres szervestrágyázás.

Az Arany Sárfehért elsőként nyilvánították védett eredetű borrá 2006-ban. Ezt a fajtát csak Izsák és a környező tíz település telepítheti és készíthet belőle bort. Kellemes illata mellett az elegáns savak dominálnak, amely igazán jellegzetessé teszi a fajtát. Különlegessége a fajtára jellemző egyedi ízvilága, állandó frissessége, gyümölcsössége.

A műsorban – mely március 23-án 11 órai kezdettel lesz hallható a Kossuth Rádió hullámhosszán – megszólal dr. Bozóky Imre, Izsák város megbízott polgármestere, Tetézi Lajos helytörténész, Oreskó Imre kertészmérnök, Fórián-Szabó Róbert, az izsáki Royalsekt Zrt. vezérigazgatója, továbbá Varga Árpád Dénes, a Gedeon Birtok Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

A rádiósok a kecskeméti Wojtyla központot is megtekintették
Fotó: Munkatársunktól

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában