beruházás

2021.03.30. 06:55

Sikeres összefogás révén épülhet meg a félegyházi sportpálya

Tavaly fogtak össze a félegyházi fiatalok annak érde­kében, hogy legyen a városban egy saját helyük, ahol extrém sportokat űzhetnek. Aláírásokat is gyűjtöttek egy skate-pálya megvalósítása mellett. Kezdeményezésükkel felkeresték a város vezetőit is, akik felajánlották, hogy egy nyertes pályázat esetén az önerőt az önkormányzat magára vállalja. A pályázat nyert, így hamarosan indulhat a pálya építése.

Vajda Piroska

Az egykori városi ifjúsági sporttelepen épül meg a speciális pálya

Fotó: Vajda Piroska

Közösségi oldalán jelentette be Csányi József polgármester a hírt, miszerint nem kell már sokáig várniuk a félegyházi bmx-eseknek, rollereseknek és gördeszkásoknak, hogy a legkorszerűbb körülmények között hódoljanak szenvedélyüknek, ugyanis

hamarosan megépülhet egy bmx freestyle pálya a volt Vasas-pálya területén.

A létesítmény megépítésére 14,5 millió forint pályázati támogatást nyertek, ezt 15,5 millió forint önerővel egészíti ki az önkormányzat.

A fiatalok az önkormányzattal összefogásban idén februárban nyújtották be azt a pályázatot, ami az Aktív Magyarországért Kormánybiztos Iroda és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség 300 millió forintos forrással hirdetett meg. Az Országos Bringapark Program 2021 kiírásán 14,5 millió forintot nyertek.

– Tekintettel a korábban tett ígéretre, a 30 millió forint költségvetésű projekt fennmaradó részét, azaz 15,5 millió forintot az önkormányzat fedezi

– nyilatkozta hírportálunknak Csányi József polgármester, aki arról is beszámolt, hogy a beruházás keretében a Vasas-pálya területén egy 544 négyzetméter alapterületű pálya valósul meg. Erre 10 darab professzionális pályaelem kerül. A létesítmény megfelelő engedélyekkel és minősítéssel rendelkező, versenyek rendezésére alkalmas profi pálya lesz – hangsúlyozta a városvezető.

Arról is beszámolt, hogy a fejlesztés jelenleg a támogatási okirat aláírásának fázisában van. Ezt követi a kivitelező kiválasztása, majd maga az építés, ami két ütemben valósul meg. Első lépésként a nagy szilárdságú, speciális csiszolt betonpálya készül el, majd a pályaelemek felszerelése és a minősítés megszerzése következik. A speciális szakmai szempontok érvényesülését a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség minőségi ellenőre garantálja, aki folyamatosan felügyeli a kivitelezést. A félegyházi extrémsport-­pályát a tervek szerint még ebben az évben birtokba vehetik a sportolók.

Csányi József azt is megemlítette, hogy a Vasas-pálya teljes körű felújítását, rehabilitációját célzó, jelenleg bírálat alatt álló európai uniós projekt keretében egy multifunkcionális görpálya is megépül a közeljövőben.

Az egykori városi ifjúsági sporttelepen épül meg a speciális pálya
Fotó: Vajda Piroska

Tehermentesítik a főtér lépcsőit

A skate-park létrehozását a közterület-használatról szóló helyi rendelet megszigorítása tette sürgetővé. A képviselő-testület döntése értelmében ugyanis szabálysértési eljárás indítható azok ellen, akik nem rendeltetésszerűen használják a főtér lépcsőit, korlátjait vagy éppen feljáróit. A szigorítással a nemrég felújított főteret szeretné megóvni az önkormányzat. Így viszont kiszorulnak a város központjából az extrém sportot űző fiatalok, ugyanakkor a városban sehol nincs egy hely, ahol gyakorolhatnának. Ezért kezdeményezték egy saját pálya megvalósítását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában