vége a találgatásoknak

2021.03.18. 10:05

Nincs köze a járványhoz a Kecskemét utcáit járó kisteherautónak

Sok találgatás indult meg az elmúlt napokban Kecskeméten azzal kapcsolatban, miért permeteznek a város utcáin. Volt, aki szúnyoggyérítésre gyanakodott, más a koronavírussal hozta összefüggésbe. Pedig csak a szokásos tavaszi lemosó permetezésről van szó, elsősorban a platánok és díszkörték védelmében.

Hraskó István

Több este feltűnt már Kecskemét utcáin az a kisteherautó, amelynek platójáról a lemosó permetezést végzik egy nagyteljesítményű légporlasztású permetezővel a Növényvédő és Kártevőirtó Kft. munkatársai. Szerda este a Hunyadi téren, a Gáspár iskola előtt találkoztunk velük. Takács Zoltán, a cég ügyvezető-tulajdonosa elmondta: 1986 óta, azaz 35 éve ezt minden évben megteszik Kecskeméten, a város megrendelésére.

A Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. rendeli meg tőlük a munkát. Csütörtökön a terjedő mendemondák miatt a cég ki is adott egy közleményt. Ebben hangsúlyozzák – és ezt Takács Zoltán is elmondta portálunknak –,

a lemosó permezetés a fás szárú növények, elsősorban a platán, díszkörték, vadgesztenyék és egyéb díszfák és cserjék védelmében szükséges.

A permetezés célja a kéregrepedésekben, rügyeken áttelelt károsítók – takácsatkák, levélatkák, levél- és pajzstetvek, amerikai lepkekabóca – és gombabetegségek elleni védelem. Az alkalmazott növényvédő szerek környezetbarát, biokultúrákban is engedélyezett termékek, hatóanyaguk paraffinolaj és réz. Az olaj megfullasztja a kártevőket, a réz pedig a gombabetegségek szaporítóképleteit pusztítja el. A szerek munkaegészségügyi várakozási ideje nulla nap.

– A permetező autók a jelenlegi jogszabályoknak megfelelően csak éjjel dolgozhatnak közterületen, és emellett az éjszakai munkavégzés zavarja legkevésbé az emberek napi életét. Előfordulhat, hogy a szer a permetezés során a parkoló autókra hullik, azonban semmilyen kárt nem okoz és az könnyen eltávolítható, lemosható.

A permetezésnek a közösségi médiában olvasható találgatásokkal ellentétben semmi köze a jelenlegi járványhelyzethez

– hívja fel a figyelmet a KVÜ.

A permetező autók a jelenlegi jogszabályoknak megfelelően csak éjjel dolgozhatnak közterületen
Fotó: Bús Csaba

A tervek szerint április 6-án készülnek el a munkával, de ez az időjárás függvényében változhat. Egy gép dolgozik Kecskeméten, de a cég még kilenc másik városban is elvégzi a lemosó permetezést. A hírös városban egyébként 1360 fát kezelnek le.

Platánok szinte a város egész területén találhatók, díszkörték pedig a kisebb utcákban is, így a kisteherautó nemcsak a nagykörúton tűnhet fel. A permetező hatótávolsága egyébként függőleges irányban körülbelül 40, vízszintes irányban pedig 60-70 méter, és nyilván elkerülhetetlen, hogy a permetszerből valamennyi ne jusson a fák alatt-közelében álló autókra, de Takács Zoltán is kijelentette: nyugodtan le lehet törölni, nem lesz tőle senkinek semmi baja.

Ezek is érdekelhetik