helytörténeti könyv

2021.03.11. 19:41

Népi ételeket főztek Uszódon

A gyakorlatban is elkészültek azok a hagyományos, csak a községre jellemző ételek, amelyek külön fejezetet kaptak az önkormányzat támogatásával kiadott „Uszód – a messzeségbe vesző múlt” című helytörténeti könyvben.

Gábor János

A község kiemelten vigyázza az uszódi közösség hagyományait

Forrás: Munkatársunktól

A Vörös Zoltánné Poroczka Erzsébet helyi pedagógus blogjából kinőtt kötet 36 oldalon keresztül tárgyalja és mutatja be a falu régi ételeit, amelyeket négy egymást követő szombaton, az online térben főztek meg együtt a résztvevők az elmúlt egy hónap során. A résztvevők nagy örömmel alkották újra ezeket a fogásokat, a levesektől a süteményeken és a kocsonyákon át a hidegtálakig.

– Úgy gondolom, elég sikeres volt, az Uszódról elszármazottak is részt tudtak rajta venni, és alkalmanként 30-40 étel készült. Határozott szándékom, hogy a jövőben is megrendezzük, akkor, amikor már nem leszünk az online térbe kényszerülve

– értékelte az akciót a közös főzőalkalmakat meghirdető polgármester. Bedi Gyula örömmel látta, hogy bár a Facebookon szinte minden témából kommentháború alakul ki, ennek az akciónak kizárólag pozitív fogadtatása volt.

A „Főzzünk hagyományos uszódi ételt!” című eseményt tavaly rendezték meg először, a járványveszély miatt már akkor is online, de az előzménye az ún. „Uszódi ételek napja” volt. A község nagy energiákat mozgósít azért, hogy vigyázzon a törékeny és fogyatkozó közösség tradícióira: ennek szellemében rendeznek (amikor lehet) „gubbantós” koreográfiákat felvonultató néptáncfesztivált, illetve különböző gasztronómiai eseményeket, és ezt szolgálják az olyan kiadványok is, mint a fent írt helytörténeti kötet.

A község kiemelten vigyázza az uszódi közösség hagyományait
Fotó: Munkatársunktól

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában