büdzsé

2021.03.04. 17:24

Négy és fél milliárd forint a kalocsai költségvetés főösszege

Elkészült Kalocsa idei költségvetése. A főösszeg 4,5 milliárd forint, ami tartalmazza az ebben az évben várható pályázati forrásokat is.

Gábor János

Dr. Filvig Géza szerint stabil marad a költségvetés, de nehéz év lesz

Forrás: MW

Idén nem a szokott mechanizmus szerint született meg a város költségvetése, hiszen nem szavazás útján, hanem polgármesteri határozattal lépett életbe – közölte szerdán dr. Filvig Géza polgármester. Mint mondta, attól függetlenül, hogy a járványhelyzet miatt nem gyűlhettek össze a városatyák, a jegyző által összeállított költségvetési tervezetet mindegyiküknek elküldte, és volt lehetőség a számok meg­vitatására, véleményezésére is.

– Előre jeleztem a képviselőknek, hogy nem egyedül fogom a döntést meghozni. Február 18-án megkapták a költségvetés-tervezetet, február 24-én pedig tartottunk egy egyeztetést, amelyen részletesen megvitattuk. A testület teljes létszámmal jelen volt – mondta Filvig Géza.

Két módosító javaslatot terjesztettek be, ezeket beépítették, és a költségvetés 2021. március 2-től hatályos – tette hozzá.

A legfontosabb számokat ismertetve a városvezető megjegyezte: 2021 az önkormányzat számára nagyon nehéz év lesz.

Beszédesnek nevezte például a helyi adóbevételek alakulását: ez 2020-ban 598,57 millió forint volt, míg egy évvel korábban még 791 millió forintot fizet­tek be a vállalkozások. A kötelezően ellátandó feladatok finanszírozása érdekében nehéz döntéseket hoztak meg: a múzeum további működtetése miatt vissza kellett fogni az intézmény költségeit, ami hét alkalmazott elbocsátásával jár a 16 fős állományból. Hírportálunk kérdésére elárulta, nemcsak a múzeum dolgozói létszáma csökken, hanem a polgármesteri hivatalé is, viszont itt nem leépítésről van szó, hanem néhány önként távozó munkatárs státuszának megszüntetéséről.

A legtöbb pénzt továbbra is a városüzemeltetési költségek emésztik fel, kerekítve 380 millió forintot fordít rá a város, de 291 millió forintot költenek majd az önkormányzati intézmények finanszírozására is. A harmadik legnagyobb tétel a települési támogatásokat fedi le: különböző szervezetek, rászorulók megsegítésére, vagy lakhatási támogatásokra több mint 125 milliót fordítanak.

A polgármester hangsúlyozta, hogy hiány nélkül sikerült elfogadni a költségvetést, de a járványhelyzet miatt idén várhatóan még többször kell módosítani rajta. A főösszeg 4,5 milliárd forint, ami tartalmazza az ebben az évben várható pályázati forrásokat is.

Dr. Filvig Géza szerint stabil marad a költségvetés, de nehéz év lesz
Fotó: MW

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában