kecskemét

2021.03.26. 15:27

Lézerrel vakítják el a vadászgépek pilótáit

Az utóbbi időben megszaporodtak a katonai repülőgépek ellen irányuló lézeres zavarások.

baon.hu

Fotó: Bús Csaba

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis a Facebook-on tette közzé, hogy az utóbbi időben egyre többször zavarják meg lézerrel a pilótákat. A kiskereskedelmi forgalomban is kapható, kézben hordozható lézerek fénye akár több kilométerről is zavaró lehet a pilótáknak.

– A lézerfény percekre elvakíthatja a pilótát, rosszabb esetben maradandó egészségkárosodás, akár a látás részleges elvesztése is bekövetkezhet. A lézeres zavarás tehát komoly repülésbiztonsági kockázatot jelent és különösen veszélyes az egypilótás típusoknál, mint például a vadászgépek, ahol nincs másik pilóta, aki átvehetné a repülőgép irányítását az elvakított kollégától – hívták fel a figyelmet.

A repülőgépvezetők lézeres megzavarása a légi közlekedés veszélyeztetésének minősül, bűncselekmény, és akár három év szabadságvesztéssel is sújtható. Magyarországon már van precedens arra, hogy valakit jogerősen elítéltek emiatt – hangsúlyozták, kérve a lakosságot, hogy tanúsítsanak felelős állampolgári magatartást és mellőzék az ilyen jellegű zavaró tevékenységet. Arra is felhívták a figyelmet, hogy ezeket az eseteket haladéktalanul jelentik az illetékes hatóságoknak.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában