bács-kiskun

2021.03.24. 09:31

Költési időszakban tilos a fakivágás

A mezőgazdálkodóknak ez idő tájt figyelmet kell fordítaniuk a madárfiókákra, hiszen a költési időszakban tilos a fakivágás.

Miklay Jenő

Fát, bokrot és sövényt augusztus 31-ig tilos kivágni

Forrás: BMH

Fotó: B.Á.

A mezőgazdálkodóknak ez idő tájt különös figyelmet kell fordítaniuk a madárfiókákra. Erre miniszteri rendelet kötelezi őket a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) előírásai között. A jogszabály lényege az, hogy

fát, bokrot és sövényt a március 1. és augusztus 31. közötti költési és fiókanevelési időszakban nem szabad kivágni.

Ez elég szigorú előírás, mert nemcsak a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszerben (MePAR) feltüntetett fa- és bokorcsoportra, magányos fára vonatkozik, hanem minden fára és bokorra. Tehát amennyiben a központi támogatást igénylő gazdálkodó a birtokán szükségesnek tartott kivágni valamilyen fás szárú növényzetet, azt csak március 1-ig tehette meg. A HMKÁ ugyanis ­része a Kölcsönös megfeleltetésnek, ezért az kötelezően betartandó ahhoz, hogy a közvetlen ­kifizetéseket és egyes területalapon nyújtott vidékfejlesztési­ támogatások teljes összegét a gazdálkodók megkaphassák. A MePAR-ban külön tájképi elemként feltüntetett magányosan álló fákat pedig különösen védi a törvény, azokra a kivágási tilalom az év minden napjára vonatkozik.

Természetesen adódhatnak olyan körülmények, amikor a fakivágás tilalmi időben elkerülhetetlen. Ebben az esetben a kivágást 21 napon belül, de legkésőbb 60 napon belül az Államkincstárnak elektroni­kus úton be kell jelenteni. A gazdálkodóra hárul ez a feladat akkor is, ha valamely magányos fát tönkretett mondjuk a villám, vagy a gazdálkodótól független ok miatt a fa eltűnt a helyszínről.

Fát, bokrot és sövényt augusztus 31-ig tilos kivágni
Fotó: B.Á. / BMH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában