Idén is online térben rendezik meg a március 15-ei ünnepséget

A világjárvány miatt Kecskeméten virtuális térbe költöznek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára szervezett programok március 15-én – közölte az önkormányzat.

Hraskó István

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

A március 15-ei ünnepség tavaly is elmaradt, pontosabban akkor is csak az interneten lehetett megtekinteni az ünnepi beszédet. A koronavírus azokban a napokban jelent meg hazánkban, konkrétan március 15-én nőtt 32-re az új koronavírussal fertőzöttek száma. A most szerdai adatok szerint az elmúlt 24 órában 5653 az új fertőzöttek száma.

Az idei virtuális ünnepi műsor:

A Kecskeméti Televízión 10 órától a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház művészeinek előadásában a Legszebb ország hazám! című műsor lesz látható. Az előadás a színház honlapján és facebook oldalán is elérhető lesz.

A műsorban Cseke Péter igazgató rendezésében versek hangzanak el, továbbá Carl Frühling: a-moll Trio (első tétel), Petőfi Sándor: Mit daloltok még ti, jámbor költők Drucker Péter zenéjével; Bartók Béla: Annyi bánat a szívemen.., népdal feldolgozás; G.F. Handel: Suite for brass trio I. March.

Utána beszélgetés következik Ligeti Dávid történésszel, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár tudományos főmunkatársával 1848 szellemiségéről, 11:00 órától a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület Kecskemét harcászati, fegyver és viseletbemutatója, 11.30-tól Kecskeméti kardok című dokumentumfilm (rendezte: Molnár H. Boglárka).

A városi intézmények programjai:

Katona József Múzeum

Gábor Áron „...Harang voltál, légy a szabadság hirdetője” címmel a Katona József Múzeum és az Alapítvány a '48-as Hősökért rajzpályázat díjazott alkotásai megtekinthetők lesznek a múzeum internetes felületén, mely elérhető lesz a Cifrapalota facebook oldaláról is.

Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ

„Tavaszi szél vizet áraszt” – március 15-i felfedező séta Kecskeméten. Várják egyének, családok, baráti társaságok részvételét. A részletes játékszabály a www.hirosagora.hu oldalon olvasható.

Katona József Könyvtár

1848-as emlékhelyek Kecskeméten – Virtuális séta.

1848. március 15. és a követő események Kecskeméten – Virtuális kiállítás.

Forradalom és szabadságharc 1848-49 – Ajánló bibliográfia könyvtári dokumentumokból.

Áll be Berci katonának! Online játékok, rejtvények, versek, dalok gyerekeknek.

Nemzet születik – Online fejtörők, történelmi rejtvények tini olvasóknak.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában