Bács-Kiskun/Budapest

2021.03.28. 07:08

Egyedi önvezető robotautóval győzedelmeskedtek a versenyen

Két Bács-Kiskun megyei fia­tal is tagja volt annak a Fuxoskondenzátor elne­vezésű csapatnak, amely junior- és összesített kategóriában is győzelmet aratott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának tizenkettedik alkalommal megrendezett Autonóm Robotok Versenyén.

Mester-Horváth Nikolett

Karz Gergely Jakab, Bakos Bálint és Babud Lia Erika két kategóriában is győzelmet arattak robotautójukkal

Forrás: robonaut.aut.bme.hu

Babud Lia Erika a Kiskunhalasi Bibó István Gimnáziumban érettségizett, Bakos Bálint pedig a bácsalmási Hunyadi János Gimnázium tanulója volt, míg harmadik csapattársuk, Karz Gergely Jakab Budapesten járt közép­iskolába.

Jelenleg mindhárom fiatal a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mesterképzéses hallgatója, és tavaly döntötték el, amikor még csak a nézőtéren ültek, hogy idén megmérettetik magukat a kis méretű önvezető modellautók versenyén.

– Egy ilyen megméretésen rengeteg tapasztalatot lehet szerezni, gyakorlatban kipróbálni, amit az egyetemen tanulunk. Természetesen a nyeremények is motiváltak minket, továbbá versenyt támogató cégekhez is közelebb kerülhetünk, így lehetőségünk nyílhat arra is, hogy a karrierünket elkezdhessük. Valamint azt mondhatom, játszva tanul az ember, hiszen az egész munkánk alapja egy távirányítós autó volt – árulta el a baon.hu-nak motivációjukat Babud Lia Erika.

Az önvezető robot koncepcióját már a versenyt megelőző nyár során elkezdték tervezni, azonban a fejlesztés jelentős része az őszi félév során történt. A feladatokat elsősorban főként az erősségeik alapján osztották fel, így a hardveres átalakításokat főleg Lia, a szabályozók tervezését elsősorban Bálint, a további szoftveres feladatokat pedig Gergő végezte.

A RobonAUT elnevezésű versenyen ügyességi és gyorsasági feladatokat kellett teljesíteniük a robotoknak, külső irányítás és emberi beavatkozás nélkül. A Fuxoskondenzátor nevet viselő csapat amellett, hogy a versenyen először induló junior­csapatok között győzelmet aratott, pontjaival megelőzte az évek óta versenyző szenior­csapatokat is, így az összesített fődíjat is elnyerte.

– A kettős győzelmet elsősorban a szerencsének köszönhetjük, ugyanis minden csapatnak elromlott valami eszköze a verseny során, így csak mi tudtunk az összes feladatból pontot szerezni. Emellett rengeteget teszteltünk. A szerencsén túl a közönségszavazatok is roppant sokat segítettek, ha a közönség más csapatot részesített volna előnyben, akkor nem nyertük volna meg mindkét díjat. Már a nevezéskor is a juniorgyőzelemre készültünk, az összesítettre viszont abszolút nem számítottunk, meglepett minket – tette hozzá Bakos Bálint.

Karz Gergely Jakab, Bakos Bálint és Babud Lia Erika két kategóriában is győzelmet arattak robotautójukkal
Fotó: robonaut.aut.bme.hu

Egy nap kávét is főzhet a robot

A fiatalok, elmondásuk szerint, a következő évi versenyre valószínűleg már nem fognak nevezni, de elképzelhető, hogy otthon, hobbiból foglalkoznak még a projekttel.

– Sok lehetőség van még benne, jelenleg az autó egy „felokosított” távirányítós autóként működik, például magától megáll, ha nekiütközne valaminek. Az is elképzelhető, hogy egy nap még kávét is fog főzni nekünk – mondta Babud Lia Erika.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában