zöldenergia

2021.03.03. 06:50

Egyedi, környezetbarát kiserőművet épített két kiskunmajsai mérnök

Már több mint másfél évtizede foglalkozik egy biomassza-kiserőmű fejlesztésével Madár Viktor gépészmérnök, aki az évek során a testvérével együtt tökéletesítette a berendezést. Találmányuk érdeklődést váltott ki a zöldenergia-szektorban is, és a napokban az MVM Zöld Generáció Kft. szakemberei megtekintették Kiskunmajsán a pályázati támogatás igénybevételével elkészített kiserőművet.

Tapodi Kálmán

Fotó: Tapodi Kálmán

– Az itteni biomassza-kiserőművet 2016-ban telepítettük, a berendezés faapríték tüzelőanyaggal működik. Az aprítékot egy gázgenerátorban, termokémiai úton átalakítjuk éghető gázzá és bioszénné. Az éghető gáz továbbkerül – gáztisztítást követően – egy gázmotorba, ahol villamos energiát állítunk elő belőle – magyarázta a technológia lényegét Madár Viktor mezőgazdasági gépészmérnök.

Mint megtudtuk: a saját tervezésű berendezést több éven keresztül fejlesztették egy családi vállalkozás, a Pyrowatt Kft. keretein belül.

– Bátyám 2003-ban kezdte ennek az erőműnek a kidolgozását, jómagam hat évvel később kapcsolódtam bele a munkafolyamatokba, és ez a faelgázosító reaktor volt az első diplomamunkám is. A fejlesztés eredményeként Szentendrén, a városgazdálkodásnál telepítettük az első egységünket, egy 28 kilowattos kiserőművet – mondta el Madár György fejlesztőmérnök.

– A gödöllői egyetemen végeztem, ott voltam doktorandusz, amikor növényházak energetikájával kezdtem el foglalkozni. Az ösztönzött elsősorban, hogy minél környezetbarátabban és minél gazdaságosabban tudjunk hő- és villamos energiát előállítani. Így jutottunk el odáig, hogy a biomasszát nemcsak egyszerűen elégetjük, hanem termokémiai úton átalakítjuk gázzá és bioszénné – mesélt a kezdetekről Madár Viktor, a Pyrowatt Kft. ügyvezetője, aki szólt a berendezés egyéb előnyeiről is.

– Az eljárás során keletkező bioszén nagyon jó talajjavító anyag. Minden egyes kilogramm bioszén 3,5 kilogramm légköri szén-dioxid megkötését jelenti, így a folyamat során

nemcsak villamos energiát állítunk elő, hanem légköri szén-dioxidot vonunk ki, és több ezer évre megkötjük a talajban

– tette hozzá Madár Viktor.

A kiskunmajsai mérnökök találmánya energetikai szakemberek érdeklődését is felkeltette
Fotó: Tapodi Kálmán

A zöldenergia felé kell nyitni

Az MVM Zöld Generáció Kft. szakemberei a múlt héten működés közben tekintették meg a kiskunmajsai fejlesztésű kiserőművet, mivel nyitottá váltak ilyen típusú berendezések telepítésére. A biomassza-­kiserőmű kisüzemekben, önkormányzati létesítményeknél, wellness-szállodáknál alkalmazható, de nagyon széles köre lehet még a felhasználási helyeknek.

– A berendezés fejlesztése sikeres volt, de ahhoz, hogy ezekből egy sorozatgyártott típus legyen, még sok helyre kell ilyen berendezést telepíteni – mondta el a baon.hu-nak a majsai Pyrowatt Kft. ügy­vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában