mezőgazdaság

2021.03.17. 18:22

Bács-Kiskun megyéből is sok primőr zöldség kerül majd a standokra

Kis mennyiségben már található hazai hajtatott (fóliás, üvegházi) paradicsom az üzletekben, de nagyobb mennyiségben áprilistól várhatók a hazai primőr zöldségek, főként a paprika, a paradicsom és a kígyóuborka – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kedden.

MTI

20210312 Szigetvár Szedik a paradicsomot a Szecico kft szigetvári üvegházaiban. Fotó: Laufer László ll Dunántúli Napló

Forrás: Mediaworks

Fotó: Laufer László

A hajtatott zöldségtermesztés jellemzően fűtött üvegházakban, valamint fűtött, illetve hidegfóliákban történik. A hazai zöldségtermesztő felület mintegy 90 ezer hektár, ebből a hajtató felület nagyságrendileg 3500 hektár, amiből 220-230 hektár üvegház, a többi fólia; a fűtött felület összesen 500-600 hektár.

A legfontosabb hajtatókörzetek Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyében, illetve Pest megye déli részén vannak – ismertette a kamara.

A tájékoztatás szerint a hazai fűtött üvegházakban jellemzően paradicsomot, paprikát és kígyóuborkát termesztenek. A termálvízzel fűtött üvegházakba a paprikafélék kiültetése tavaly október-decemberben megtörtént. Ugyanakkor rendkívül rossz fényviszonyok voltak december-januárban, az elmúlt 15 év legrosszabb besugárzását mérték a termelők. Az év elején a szokásosnál 30-40 százalékkal kevesebb áru került a piacra.

A paradicsom üvegházi kiültetése december-januárban kezdődött. A palánták szinte 100 százalékban pótmegvilágítást kaptak, így nem észrevehető számottevően a fényhiány, szépek az állományok. Nagyobb mennyiségű áru paprikából és paradicsomból is húsvét körül várható – jelezte a NAK.

A fűtött fóliákba a paprikafélék és a paradicsom kiültetése január közepe és február közepe között megtörtént. Az állományok átlagosak, a szedések április második felében várhatóak.

A hidegfóliákba a káposztafélék kiültetése február 10-25. között történt. A február eleji hideg nem okozott komolyabb gondot, mivel plusz takarást használtak, és volt napsütés. A szedések várhatóan április 15. körül kezdődnek.

A hidegfóliás paprikafélék és a paradicsom palántanevelése rendben zajlik, március végére, április közepére várható az ültetésük.

A szedést május végére, június elejére tervezik a termelők.

A hajtatott növényi kultúrák közül erőteljesebben a káposztafélék és a paradicsom termőterülete csökkent az elmúlt években, a paprikaféléké és az uborkáé nem változott, ugyanakkor a salátaféléké jelentősen nőtt. Mennyiségben ugyanakkor a paradicsom, az uborka és a salátafélék nőttek, míg a paprikafélék stagnáltak, a káposztafélék csökkentek.

A termelők mintegy 415 ezer tonna hajtatott zöldséget takarítottak be 2019-ben, paprikafélékből 185 ezer, paradicsomból 130 ezer, kígyóuborkából 36 ezer, káposztafélékből 22 ezer tonnát. A hajtatott gombatermesztés 31 ezer tonnát tett ki – közölte a NAK.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában