Átlag felett kérik az oltást a kalocsaiak

A helyi háziorvosok szerint körülbelül háromszor annyian kérnek koronavírus elleni védőoltást, mint amennyien influenza ellenit szoktak, és jóval kevesebben utasítják el a kínai Sinopharm oltóanyagát, mint országosan. A kiértesített betegek szinte mindegyike megjelenik a rendelőkben, és alig-alig döntenek úgy, hogy inkább nem kérik a rendelkezésre álló oltást.

Gábor János

Dr. Hajdú Zoltán szerint kevesen utasítják el a felajánlott vakcinát

Fotó: Gábor János

– Nagy az oltakozási kedv, az emberek minél előbb szeretnék megkapni, és a járványhelyzet is azt mutatja, hogy így kell védekezni – mutatott rá dr. Hajdú Zoltán, akit a kalocsai háziorvosi praxisokban zajló tömeges oltások első heti tapasztalatairól kérdeztünk.

– Akik felvették az oltást, továbbra is kisebb reakciókról számolnak be, komolyabb mellékhatások nem lépnek fel – nyugtázta.

Kérdésünkre elárulta: a kalocsai regisztráltak körében nagyon kevesen vannak, akik elutasítják a Sinopharm vakcináját. A múlt héten száz kiértesített személyből mindössze öten nem éltek vele.

A kínai oltóanyagot egyébként megfelelőnek gondolja, sőt, tudomása szerint magas, 90 százalék feletti a hatékonysága.

Az ezen a héten sorra kerülő személyek egyébként nem csak ebből a típusból kapnak, hiszen 48 pácienst oltópontra irányítanak, Pfizer vakcina felvételére. Sinopharmból is érkezni fog új szállítmány, de ebből a múlt hetinél kevesebbre, kb. 40-50 adagra számít.

– Nem tudjuk előre megmondani, hogy melyik héten mennyi oltóanyag érkezik, és ezek hogyan kerülnek szétosztásra. Van egy listánk, de ez alapján is nehéz megjósolni, hogy kire mikor kerül sor – szögezte le, megjegyezve: sokan próbálják megtudni a rendelőktől, hogy hányadik helyen szerepelnek a listán, de inkább azt javasolja, hogy mindenki legyen elérhető telefonon és várja meg az értesítést.

A háziorvos összes betegének kb. harmada regisztrált COVID elleni oltásra, és hasonló arány alakult ki a többi rendelőben is. Elárulta: érzékelhetően emelkedik a megbetegedések száma, de ez „nem mondható tragikusnak”, igaz, nem is értük még el a csúcsot.

Mindenkitől azt kéri, „hogyha érzékeli magán a tüneteket, ne hallgassa el, jelezze a háziorvosának, és tartsa be a járványügyi előírásokat”. Fontosnak tartotta megjegyezni: feleslegesen senki ne terhelje az egészségügyet, a „nem sürgős” vizsgálatokat inkább halasszák a járvány utánra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában