Kecskemét

2021.03.12. 07:00

A környéken lakók kitiltanák a kutyákat a Szimferopol térről

Néhány hete arról írtunk, hogy zárt kutyafuttatókat létesítenek a Széchenyi­városban, ami a kutyások és a Szimferopol tér lakóinak évtizedes konfliktusát is feloldhatja. A lakók szerint félmegoldás a kutyafuttatók építése, teljesen ki kellene tiltani az ebeket a térről azért, hogy senki se háborgathassa a nyugalmukat.

Horváth Péter

A kutyatartók véleménye szerint zárt kutyafuttatók létesítése lenne a megoldás

Forrás: Illusztráció/MW-archív

Fotó: @DODO FERENC

A közelmúltban beszámoltunk arról, hogy megvan az első áldozata a Szimferopol tér lakói és a kutyáikat téren sétáltató kutyások közötti egy évtizedes konfliktusnak: ismeretlenek megmérgezték az egyik kutyát, egy egyéves amerikai bullyt. A megrendült kutyások nevében nyilatkozó hölgy akkor elmondta, hogy azért viszik kutyáikat a térre, mert nincs egy olyan kutyafuttató, ahol biztonsággal elengedhetnék az ebeket. A téren élők közül sokakat zavar a kutyaugatás, kiváltképp, amikor nyolc-tíz összegyűlik a tér Irinyi út felé eső részén. A kutyások nevében nyilatkozó hölgy akkor elmondta, hogy szerinte nem zavaróbbak a kutyák, mint a játszótéren játszó gyerekek. A kutyások szerint egy zárt kutyafuttató feloldaná a tíz éve húzódó konfliktust.

– Nem kutyasétáltatás történik itt, hanem bandázás, miközben nyolc-tíz kutya póráz és szájkosár nélkül szaladgál. A lakók továbbra is azt szeretnék, hogy ne csak a körülkerített térrész, hanem az egész tér visszakapja eredeti játszótér-rendeltetését. Ez pedig úgy lehetetlen, hogy mindennap csaknem tucatnyi kutya szabadon szaladgál a tér egyik felén

– reagált a megjelent cikkre az egyik Szimferopol téri lakó.

Elmondása szerint nemegyszer előfordult, hogy odafutottak a kutyák a gyerekekhez, családokhoz, amikor éppen megközelítették a játszóteret – mutatott rá a problémára a Szimferopol tér egyik lakója. Az ott élők nehezményezték a kutyamérgezés témáját feldolgozó cikkben megjelent nyilatkozatokat is.

– Minden gyermekes családnak sértő, ha azt mondják, hogy a játszótéren játszó kisgyerekek ugyanolyan zavaróak lehetnek, mint tíz kutya ugatása. Egyrészt ne hasonlítsuk a kutyát a gyerekhez, nem egy szinten helyezkednek el, másrészt a játszótér funkciója, hogy gyerekek ott játszhassanak, és nem a kutyafuttatás – mondta felháborodva egy Szimferopol téri, hozzátéve, hogy a kutyások hosszú órákig tartózkodnak a gyülekezési helyükön, gyakran este kilencig-fél tízig. Mindeközben folyamatos az ugatás, ráadásul a teret körülölelő házak visszaverik és felerősítik a hangot. Ezért évek óta nem tudnak pihenni az ott élők.

– De nem kell estig várni, gyakran kora reggel is hozzák a kutyákat, ami különösen nyáron zavaró, amikor nyitott ablaknál aludnánk – vette át a szót az egyik hölgy. Egy úr nemrégen költözött a tér Irinyi út felőli részére, mint mondta, azért, mert a Szimferopol tér a városrész legnyugalmasabb helye lehetne, ha nem lennének ott a kutyások.

– Hajnalban és este is legalább tíz kutya ugat az ablakom alatt. Többször szóltam nekik, hogy menjenek innen, mert nem lehet pihenni. Fenyegetéseket és rosszindulatú beszólásokat kaptam válaszul. Volt, aki azt mondta, költözzem el innen, ha nem tetszik az, hogy ide hozzák az ebeket. Sőt, az egyikük azt javasolta, hogy a Béke fasor végére költözzem ki. Az is előfordult, hogy felkiabáltak hozzám, amikor látták, hogy az ablakban állok – fogalmazott az úr, aki a többi lakóval együtt hangsúlyozta, nem a kutyákkal van bajuk, hanem a gazdákkal, akik már csak azért is oda járnak, hogy hergeljék az ott élőket.

A kutyatartók véleménye szerint a problémára zárt kutyafuttatók létesítése lenne megoldás a városrész egy vagy több pontján.

Addig, amíg ez nem valósul meg, türelmet kérnek a lakóktól. A lakók szerint a kutyások nem szolgáltak rá az évtizedes türelemre. Szőkéné Kopping Rita, a 4. számú választókörzet önkormányzati képviselője akkor elmondta, hogy elkülönítettek 10 millió forintot arra, hogy a Március 15-e utcán és a városrész még egy pontján kutyafuttatót építsenek. A Szimferopol tériek mégsem elégedettek.

– Attól félünk, hogy csak azért is idehozzák a kutyákat. Addig, amíg nem tiltják ki a tér egészéről őket, semmi sem garantálja a nyugalmunkat – fogalmazott az egyik ott élő. Azt szeretnék, hogy a tér egészére ne léphessenek be kutyával és azt is, hogy személyesen a polgármester járjon el ügyükben.

Megkérdeztük Szőkéné Kopping Ritát, hogy mi a valószínűsége a kutyák kitiltásának. Elmondta, ő maga nem híve a teljes tiltásnak. Szerinte meg kellene várni, hogy milyen hatása lesz a várhatóan nyáron megépítendő zárt kutyafuttatóknak. Ha ezek ellenére továbbra is sokan a térre viszik a kutyákat, visszatérnek az ügyre.

A kutyatartók véleménye szerint zárt kutyafuttatók létesítése lenne a megoldás
Fotó: Illusztráció/MW-archív

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában