kalocsa

2021.03.29. 17:28

A Kertvárosi diákjai ismerős környezetben nyelvvizsgázhattak

Páratlan helyzeti előnyt jelent a Fényi Gyula Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolája tanulóinak, hogy nem hosszabb utazás után, egy ismeretlen intézmény falai között nyelvvizsgázhatnak, hanem ismerős környezetben. A diákok az idén is számot adtak tudásukról.

Gábor János

A Fényi Gyula Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolájának tanulói ismerős környezetben nyelvvizsgázhatnak

Forrás: baon.hu

A Fényi Gyula Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolájának diákjai a múlt héten vettek részt az úgynevezett Deutsches Sprachdiplom, vagyis DSD I nyelvvizsga szóbeli fordulóján (az írásbelit két héttel korábban tartották). Mivel az intézményben nemzetiségi nyelvoktatás folyik, maguk szervezik a nemzetközileg elismert, alapfokú szintnek megfelelő vizsgákat. A szervező pedagógus szerint páratlan helyzeti előnyt jelent a tanulóknak, hogy nem hosszabb utazás után, egy ismeretlen intézmény falai között, hanem ismerős környezetben vághatnak neki eddigi életük talán legnagyobb kihívásának.

– Mivel iskolánkban is tantermen kívüli, digitális oktatás zajlik, csak a megfelelő óvintézkedések biztosításával tudtuk megrendezni a nyelvvizsgáztatást. A beléptetésnél figyeltünk arra, hogy elkerüljük a csoportosulást, majd testhőmérés és kézfertőtlenítés után, maszkot viselve léphettek be az iskolába érkezők. A termekben az előírt, legalább másfél méteres távolságra ülhettek le egymástól – foglalta össze Arnold Adrien intézményvezető-helyettes. – A 8. a osztály teljes létszámmal, vagyis 28 fővel, négy csoportban vett részt a DSD I nyelvvizsga írásbeli részén, ami olvasás és hallás utáni szövegértési feladatokból, illetve egy írásbeli kommunikációs készséget felmérő fogalmazásból állt – fűzte hozzá.

A pedagógus szerint a szövegértés bizonyult a legnehezebbnek, mert a feladatok szerkesztői a globális megértésen felül az apró részletekig belekérdeztek a hallottakba.

Ennél egyszerűbbnek tűnt az önálló szövegalkotás, amiben nagyon hétköznapi témákról, például bevásárlásról és online vásárlási szokásokról kellett írni. A szóbelit az eleve nagyobb résztvevői létszám, illetve a járvány miatt bevezetett korlátozások okán két külön napra, március 25–26-ra szervezték, így garantálva, hogy minden vizsgázó legalább 20 percet kapjon a bizonyításra.

Fotó: baon.hu

Az iskola 2014 óta DSD I német­nyelvvizsga-központ. Ezt a címet minden évben meg kell újítaniuk, azzal, hogy teljesítik a helyszínre, felkészítésre, pedagógusok képesítésére és a technikai feltételekre vonatkozó követelményrendszert. Az intézményben zajló nemzetiségi németnyelv-oktatás minőségi alapokat ad ahhoz, hogy a diákok magabiztosan vehessenek részt a vizsgán. Sikeres részvétel esetén A2-B1-es vizsgának megfelelő szintű, nemzetközileg elismert oklevelet kapnak.

Arnold Adrien szerint nagyon nagy helyzeti előnyt ad a diákjaiknak, hogy ismerős környezetben vizsgázhatnak, azokban a termekben, ahol nap mint nap tartózkodnak, és azon tanárok felügyelete mellett, akiket ismernek, hiszen jóval kisebb stressz éri őket. A számonkérés előtt precíz és alapos próbavizsgáztatás zajlik, így talán a szokottnál nagyobb eséllyel vághatnak neki, ráadásul díjmentesen. A tanító hangsúlyozta: a Kertvárosi­ban nyolc tanév alatt szerzett németnyelv-tudás kiváló alapokat ad a középiskolai tanulmányokhoz, ráadásul jó visszajelzés a pedagógusoknak és a családnak is, hogy a diákok meddig jutottak az elemiben töltött évek alatt.

A Fényi Gyula Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolájának tanulói ismerős környezetben nyelvvizsgázhatnak
Fotó: baon.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában