Tömeges oltás indul a kalocsai háziorvosoknál

Csütörtökön és pénteken 90 fő 60 évnél idősebb beteget oltanak be Kalocsán. Az AstraZenecával oltják az idősebb korosztályt, a héten érkező Sinovac kínai oltással pedig a 60 év felettieket.

Gábor János

Dr. Hajdú kéri: a regisztrált 60 év felettiek egyeztessenek időpontot a háziorvosukkal.

Fotó: Gábor János

Két nap alatt legalább 90 fő 60 évnél idősebb beteget kellene beoltania, minden egyes kalocsai háziorvosnak. Mivel gyorsan kell megszervezniük és csütörtök-péntekre beosztaniuk a regisztrált betegeket, azt kérik, hogy aki csak teheti, hívja fel a rendelőt, és kezdeményezze az időpont-egyeztetést.

– Néha minket is meglepetésként ér, amikor egy-egy szállítmány érkezik a városunkba és kérik az oltás végrehajtását. Most két hatóanyaggal oltunk: az AstraZenecával az idősebb korosztályt, a héten érkező Sinovac kínai oltással pedig a 60 év felettieket. Mindkettőből azok kaphatnak, akik előzetesen regisztráltak – foglalta össze dr. Hajdú Zoltán kalocsai háziorvos. – A Sinovac-ról azt kell tudni, hogy ugyanazzal a hagyományos eljárással készül, amivel az évek óta használt influenza elleni védőoltás. Azok, akik közelebbről is ismerik, azt mondják, hogy mivel teljes fehérjekészletet tartalmaz, tartósabb immunitást válthat ki, mint az eddig használt vakcinák – mérlegelte, hangsúlyozva:

az oltóanyagot a magyar hatóságok engedélyezték.

A szakember jelezte: a helyi háziorvosok e héten csütörtökön és pénteken teljes rendelési időben az oltással foglalkoznak, sőt, azok a doktorok is elkezdik a munkát reggel kilenckor, akiknél ekkor még nem indulna el a rendelés. A vakcinázás délelőtt és délután is zajlik majd, hogy elérjék az e hétre előírt kvótát, ami praxisonként kb. 90 fő 60 év feletti pácienst jelent.

Dr. Hajdú kéri: a regisztrált 60 év felettiek egyeztessenek időpontot a háziorvosukkal.
Fotó: Gábor János

Dr. Hajdú elmondása szerint nem is maga az oltás lesz erőltetett menet, hiszen gyorsan tudják végezni, hanem az, hogy nagyon rövid idő alatt kell mindenkit elérni. Tovább nehezíti a dolgukat az adminisztráció: minden egyes betegről fel kell tölteni a felhőbe a megfelelő dokumentációt, ami később akár oltásigazolások kiadására is alkalmas lehet.

– Azt kérjük, hogy a tömeges oltási napokon a betegek csak a legsürgősebb esetekben vegyék igénybe a rendeléseket, mert az adminisztráció nagyon leköti a munkatársainkat – jelezte a doktor, hozzátéve: a telefonálgatás szintén rengeteg időt emészt fel, így több együttműködést kérnek. – Igyekszünk elérni mindenkit, de az a tapasztalat, hogy a betegek telefonja sokszor ki vannak kapcsolva, vagy nem veszik fel azt, nekünk viszont tovább kell haladnunk a listán, hiszen el kell oltanunk azt a mennyiséget, amit kapunk – mondta. Dr. Hajdú elárulta: nem kell feltétlenül megvárni az értesítést,

a betegek maguk is telefonálhatnak időpont-egyeztetés végett

– ezzel jelentősen lerövidítik az oltásszervezéssel töltött időt.

A Sinovac kapcsán hozzáfűzte: ahogy az összes többi vakcinára, erre is igaz, hogy önkéntesen adatható be, magyarán „senkit nem kényszerítenek” arra, hogy olyan vakcinát vegyen fel, amiben valamiért nem bízik. Széles kínálattal ugyanakkor nem rendelkeznek, és hiába akarják többen a Pfizer-BioNtech, vagy a Moderna oltóanyagát, ha „nincs belőle annyi, amekkora az igény”. Ettől függetlenül hangsúlyozta: „tiszta lelkiismerettel kijelenthető”, hogy az injekcióval mindenki jobban jár, mint a betegséggel, ráadásul szövődményes mellékhatással egyik oltást követően sem találkoztak, legfeljebb egy-két napig tartó bőrpírrel, hőemelkedéssel, vagy helyi fájdalomérzettel. A betegek érkezését egyébként úgy ütemezik, hogy ne alakuljon ki tumultus: csütörtök és pénteken 45-45 fő behívásával „kulturáltan meg lehet oldani” az oltássorozatot – tette hozzá.

Az oltások mellékhatásaként szövődményekkel nem, csak kisebb reakciókkal találkoztak.
Fotó: Gábor János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában