galériával / videóval

2021.02.10. 11:23

Restaurálják a kecskeméti városháza több mint százéves csillárját

A kecskeméti városháza felújí­tásából a közgyűlési terem 1897-ben átadott sárgaréz díszcsillárja sem marad ki: portalanították, ecsettel áttisztították, most pedig a mozgó részeket, díszeket rögzítik.

Hraskó István

Fotó: Bús Csaba

A városháza dísztermének kilenc ágú, 62 égős sárgaréz díszcsillárját 1897 végén adták át, melyet Várdai Szilárd, az Iparművészeti Iskola tanárának tervei alapján Árkai Sándor készített el.

– Ez minden szempontból egy nagyon átgondolt, gyönyörű munka, akár a motívumait, akár összmegjelenését vagy technikáját tekintjük. A szecesszió szépségeit jól felvonultatja. A kalapács nyomai ott láthatók minden egyes szirmon – méltatta a csillár kidolgozottságát, megvalósítását Zoltán Győző martonvásári ötvösmester, a Gesta-Art Kft. ügyvezetője, aki feleségével és fiával gyakran restaurál múzeumi vagy templomi tárgyakat, és most ők újítják fel a kecskeméti remekművet is a Horváth Építőmester Zrt. megbízásából. Azt, hogy annak idején mekkora munka lehetett elkészíteni a díszterem ékességét, jól jelzi Zoltán Győző kijelentése:

ha ő ma megbízást kapna egy hasonlóra, valószínűleg két évet kérne a megrendelőtől, és kibérelne egy csarnokot, olyan nagy és összetett a feladat.

A csillárt először leengedték a városháza padlásán lévő csörlős szerkezettel (ezt izzócserék alkalmával is alkalmazni szokták), majd körbeállványozták, így a belső ágakat is elérik a szakemberek.

Zoltán Győző elmondta: először portalanítottak, majd sem nem savas, sem nem lúgos, azaz pH-semleges szerrel átecsetelték az egészet, ami igencsak aprólékos művelet volt. A szűk nyílásoknál hurkapálcára tekert vattát használtak, hogy meg ne sértsék a felületet. Lakkozni, festeni nem szabad a műemlék tárgyat, ahol lejött a vékony lakkréteg, ott reneszánsz vakszot visznek fel, hogy megtartsa a fényét.

A restaurátortól azt is megtudtuk: ugyan voltak javítások a csilláron – valószínűleg akkor sérülhetett meg, amikor az alumíniumvezetéket kicserélték szigetelt rézre –, de szerencsére értő és óvatos kézzel nyúltak hozzá, nem ragasztották és hegesztették. Több helyen praktikusan, de nem túl esztétikusan gyorskötözővel vagy dróttal voltak rögzítve a letört vagy mozgó részek, díszek, ezeket most ugyancsak hideg módszerrel, szegecseléssel, bilinccsel helyettesítik, vagy ahol van rá lehetőség, csavarral. A felújítás során emellett pótolják az eltűnt díszeket is, melyeket természetesen el is kell készíteni, ez már a műhelyben történik majd. Az egész restaurálás több mint egy hónapot fog igénybe venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában