átalakítás

2021.02.08. 18:32

Régi álma válik valóra a kalocsai református gyülekezetnek

A helyi református gyülekezet csaknem egy emberöltőt várt arra, hogy méltó templomban tarthassa istentiszteleteit. A vágy lassan valósággá válik, mivel a végéhez közelít a Hunyadi utcai parókia épületén belüli átalakítás, aminek egy letisztult, a felekezet számára minden szempontból megfelelő templomtér lesz a végeredménye. Csak a bontás hónapokig tartott (gyakorlatilag eltűnt egy egész emelet), azóta viszont újjászületett az ingatlan belseje.

Gábor János

– Nagyon régi álma volt ez a gyülekezetnek: már az 1940-es években felmerült az igény egy nagyobb templomtérre, tehát a vágy, az imádság már nagyon régóta megvolt, de maga az, hogy megvalósítható legyen, csak a közelmúltra datálható – érzékeltette a hosszú várakozási időt Gera-Csontos Hajnalka.

A parókia lelkésze felidézte: pont két éve kapta kézhez a püspöki hivatal értesítését arról, hogy támogatást kapnak az épület felújítására. – Azóta nagyon sok minden történt: először is kellett találnunk egy olyan tervezőt, aki ebbe az épületbe belelát egy templomot. Végül egy érsekcsanádi szakember vállalta el, aki református, így a szívét-lelkét beleadta a munkába – fogalmazott.

A templomfelújítás kivitelezésének közbeszerzési eljárása és egyéb előkészítő dokumentációja után tavaly februárban kezdődtek el a fizikai munkák. A kétszintes épületben elválasztófalakat és egy komplett emeletet kellett lebontani ahhoz, hogy végül egy magas templomtermet alakíthassanak ki. Csak a bontás négy hónapot vett igénybe, amit Gera-Csontos „nehéz időszakként” írt le, hiszen a munkák nem voltak veszélytelenek, és sok zajjal, porral járt.

Ezután már gördülékenyen haladt tovább a belsőépítészet, amelynek mára elérkeztek az utolsó simításaihoz: falburkolatokat és padokat rögzítenek, bútorokat vásárolnak, illetve szószéket és Mózes-széket emelnek, majd berendezik az Úr asztalát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában