csok

2021.02.10. 06:50

Öt négyzetméteren múlott az orgoványi család boldogsága

A négygyerekes orgoványi Sinkó Tünde azt remélte, hogy véget ér több mint négy éve tartó űzöttsége és megvehetik álmaik otthonát, de nem várt nehézségek gördültek a beteljesülés útjába: öt négyzetméteren múlt, hogy nem jogosultak a csokra.

Horváth Péter

Sinkó Tünde 2016-ban költözött el párjától Nagykőrösről, miután a gyámhivatal felszólította arra, hogy rendezze a gyermekei életkörülményeit, amit az együttélés lehetetlenné tett. Orgoványra tért vissza, ahol szeretett volna új életet kezdeni gyermekeivel. De ez nem indult könnyen és talán még nehezebb lett a folytatás. Mivel nincs otthonuk a szülőfaluban és egy fillér nélkül jöttek el, néhány hónapig egy kecskeméti anyaotthonban leltek ideiglenes menedékre.

– Ott csak szakaszosan tudtak elhelyezni bennünket, a gyerekeket három héttel előbb kellett beadnom, míg én a rokonaimnál húztam meg magam Orgoványon. Szörnyen nehéz hetek voltak ezek a gyerekek nélkül – mondta az emléktől még mindig könnyekre fakadva a gyermekeit ragaszkodó szeretetben, rendezett körülmények között nevelő Tünde.

Néhány hónap után eljöttek az anyaotthonból és Orgoványra költöztek albérletbe.

Tünde egy helyi vállalkozásnál – ahol csupán a minimálbért keresi meg, mert nincs semmilyen végzettsége –, de keményen dolgozik, hogy eltartsa gyermekeit. Mivel mindent megad négy gyermekének és egy fizetésből kényszerülnek megélni, a mindennapi megélhetés miatt egy személyi kölcsönöket közvetítő cégtől hitelt vett fel magas kamatra, amit hosszú ideje heti befizetésekkel törleszt. Az albérlet és a kölcsön így felemészti szerény jövedelme jelentős részét. Tünde a gyerekek miatt nem tud pluszmunkát vállalni.

Rövidesen eladóvá vált az albérlet, ahol laktak és ismét költözniük kellett, a mostani albérletükbe. Időközben otthonukká vált az egyszerű kis ház, ami éppen eladó lett és Tünde úgy döntött, hogy élve a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) lehetőségével, megvásárolja a házat.

Sinkó Tünde a ház előtt, ami majdnem az övé lett
Fotó: Horváth Péter

– Elindítottuk a folyamatot, aláírtuk a papírokat, és a szerződéseket megkötöttük a vásárláshoz, amikor rossz hírt közölt az ingatlant felmérő szakember: öt négyzetméter hiányzik ahhoz, hogy felvegyük a csokot, amit legkevesebb 60 négyzetmétertől igényelhetünk, de a ház, ahol lakunk, csak 55 négyzetméter. Az a nyári konyha, ami az épülethez lett toldva, nem szerepel a tervrajzon, ezért nem számít bele a hivatalos alapterületbe.

Így most öt négyzetméter hiányzik a boldogságunkhoz – mondta keserűen az édesanya, aki már sajátjaként tekintett a házra és nagyon elfáradt abban, hogy albérletről albérletre járnak.

Mivel az ingatlan tulajdonosának is szüksége van a pénzre, újra árulni kezdte a házat, így ismét költözniük kell majd, de nem tudják, hogy hová és miből. Más ház nincs ilyen árban eladó a faluban, az egyetlen mentőöv a csok lett volna a családnak, aminek összege éppen fedezte volna a vételárat. Tünde különös szerencsétlenségnek tartja, hogy egy hajszállal csúsztak le az újrakezdés lehetőségéről.

– A minap megkérdezték a kislányomat, Mollit, hogy mit kívánna, ha egy jó tündér valóra válthatná egy álmát. Ő habozás nélkül azt felelte, hogy ezt a házat – mondta könnyei­vel küzdve az édesanya és hozzátette, hogy már ő is csak a jó tündérben bízik, mert a valóság már minden utat lezárt előtte.

Aki szeretne segíteni a családon, megteheti Sinkó Tünde K&H Banknál vezetett 10401990-81575752-55511003 számú bankszámlaszámán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában