maszkabál

2021.02.01. 17:27

Nem mondtak le a farsangról a Bács-Kiskun megyei iskolákban

Idén igazi farsangi mulatságot nem lehet tartani, sok iskola azonban nem mondott le a vidám eseményről, és iskolai helyett osztályszinten rendezik meg.

Sebestyén Hajnalka

Farsang Ballószögön a Kossuth Lajos Általános Iskolában.

Fotó: Bús Csaba

A farsangi időszak minden évben vízkeresztkor, azaz január 6-án kezdődik, és a húsvéti ünnepkör hamvazószerdájáig tart, ami idén február 17-ére esik.

A járványügyi előírások miatt idén nem a megszokott formában zajlanak le a farsangi mulatságok. Hagyományos, nagy létszámú iskolai rendezvényt tilos szervezni, de az iskolák osztályszintű farsangi bulikat engedélyezhetnek, ahol csak azok a gyerekek vannak jelen, akik egyébként is egy légtérben tanulnak. Néhány kecskeméti és környékbeli iskola igazgatóját arról kérdeztük, hogyan döntöttek.

– Az alsósok délelőtt, a felsősök délután farsangoltak, mindenhol osztályszinten – mondta el hírportálunknak Nyirádi Krisztina intézményvezető-helyettes.

– Alig várták már a gyerekek, hogy egy kis vidámságban legyen részük. A legtöbben beöltöztek, de nem volt kötelező. Néhány osztályközösség pedig kis produkciókkal színesítette a mulatságot. Mi, az iskola részéről egy kis zenés műsorral járultunk hozzá a jó hangulathoz. Új tanítónk, Nádudvari Róbert, a Csörömpölők együttes gitárosa zeneszóval szórakoztatta a diákokat – mesélte az igazgatóhelyettes, majd a hétköznapi diák­életről szólt.

A ballószögi Kossuth Lajos Általános Iskolában pénteken tartották meg a farsangi mulatságot
Fotó: Bús Csaba

– Ebben a nehéz élethelyzetben próbálunk minden lehetőséget megragadni, hogy a gyerekek járványhelyzet miatt kialakult félelmét tompítsuk, enyhítsük. A nemzeti és iskolai ünnepeket ugyanúgy megrendezzük, csak osztályszinten, vagy videós formában. Karácsonykor például az elsősök adtak műsort, melyet felvettünk videóra és minden osztályban lejátszottuk. Ugyanúgy a versenyekről sem mondtunk le, a házi matematika-megméretésünket is megrendeztük.

Fontos, hogy a gyerekek mindennapjai­ba egy kis örömet vigyünk,

a régi, megszokott hagyományokat – ha más formában is, de – megtartsuk, ami állandóságot, biztonságot ad nekik – szögezte le Nyirádi Krisztina.

Helvécián, a Wéber Ede Általános Iskolában februárban tartják meg a farsangot.

– Nagy hagyománya van iskolánkban a farsangnak, így mindenképpen ragaszkodunk a megtartásához, a megfelelő egészségügyi előírások betartása mellett. A sportcsarnok helyett az osztályokban mulathatnak a diákok – hangsúlyozta Béresné Szabó Ildikó tagintézmény-vezető.

– A kis közösségi bulikhoz egy kis nasit, üdítőt biztosítunk. A diákokkal beszélgetve, jól döntöttünk. Felpezsdültek a lehetőségtől, hogy egy kicsit ünnepelhetnek, kiléphetnek a hétköznapokból. Egymás között örömmel osztják meg, ki minek öltözik be. Sokan öltenek majd magukra jelmezt, a nagyok pedig táncolnak, a korábban a társastáncórán tanultakat adják elő. Decemberben is megtartottuk a Mikulás- és a Luca-napot, illetve a karácsonyt, ha kis létszámúak is voltak, de mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a diákok boldogabban készüljenek a karácsonyra – jegyezte meg Béresné Szabó Ildikó.

Kecskeméten a Szent Imre Katolikus Általános Iskola is a farsang megtartása mellett döntött.

– Nálunk a farsang a diákönkormányzat napja, igazgatói szünet, egész napos mulatság. Idén más formában tudjuk megtartani február 12-én, de mindenki mulathat, ha csak osztályszinten is. Sőt, még egy kis meglepetéssel is készülünk számukra – árulta el Papp Zsolt igazgató.

– Az elmúlt egy évben nagyon megváltozott minden. A gyerekek elszigetelődtek, a társas kommunikáció lecsökkent. Meg kell akadályoznunk, hogy mindez teljesen úrrá legyen rajtuk. Feledtetni kell velük ezt a nehéz időszakot.

Éppen ezért fontos, hogy a farsangot is megtartsuk, mely lelket gyógyító program számukra és a pedagógusoknak egyaránt – vélte Papp Zsolt.

A kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskolában is várják már a gyerekek a farsangot.

– Minden osztálynak megadtuk a lehetőséget, hogy ők maguk döntsenek, megtartják-e osztályszinten a farsangot. A legtöbben éltek a lehetőséggel és februárban farsangolnak. Szolid keretek között, egy kis süteménnyel, üdítővel. Bízunk benne, a jó hangulatú mulatságok egy kis vidámsággal töltik meg a gyerekek szürke és sokszor nehéz hétköznapjait – mondta el hírportálunk érdeklődésére dr. Lóczi László igazgató.

Fotó: Bús Csaba

A jelmezeket a családok ma már gyakran inkább megvásárolják. A kecskeméti Alföld Áruház is felkészült a farsangra, többféle jelmezt kínálnak különböző méretekben.

A játékosztály vezetője, Héjjas Tünde elmondta: mivel nem tudhatták előre, milyen módon lehet majd a farsangokat megtartani, így bizományba hozták el a jelmezeket, melyekre már az első napokban volt kereslet. Elsősorban a népszerű, hagyományos maskarákat árusítják, mint a rendőr, a nindzsa, a pillangó vagy a hercegnő, melyekhez kiegészítőket, kalapokat, kardokat, varázspálcákat, pisztolyokat is kínálnak.

A jelmezeket a kreatív szülők maguk készítik el, de sokan időhiány vagy a maskara bonyolultsága miatt inkább megveszik azokat. Szabadszállási-Tóbi Martin a kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola első osztályos tanulója, és már nagyon várja a farsangot. Édesanyja, Csabai Edit elmondta: amíg Martin óvodás volt, az egyszerűbb jelmezeket maga varrta és rakta össze. Most két osztálytársával együtt elhatározták, hogy rendőrök lesznek, így az egyszerűség és az élethűbb megjelenés érdekében a jelmez megvásárlása mellett döntött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában