GALÉRIÁVAL

2021.02.13. 20:36

Mesterséges dombon műhavon szánkóztak Tiszakécskén

Ritka élményben lehetett részük a hétvégén a tiszakécskei gyerekeknek és szüleiknek. Bár a korábban esett hó nagy része már elolvadt, ők mégis szánkózhattak, mégpedig egy mesterséges dombon, műhavon.

Szentirmay Tamás

Szíjj Lászlónak a Duna Aszfalt Zrt. tulajdonosának volt az ötlete, hogy a Wesselényi utca és a Tisza folyó közötti szabadterületen alakítsanak ki egy dombot, amit aztán megfelelő időjárás esetén hóágyúkkal meg lehet szórni műhóval. Január közepén egy alkalommal már megtartották a próbaüzemet, ami nagyon tetszett a helybélieknek. Most február közepén is beköszöntött a hideg, valamennyi hóval, de ez nem volt elég ahhoz, hogy szánkózni lehessen a dombon. Éppen ezért működésbe léptek a hóágyúk. Már február 11-én este elkezdték hóval szórni a dombot, amit addig folytattak, míg megfelelő vastagságú nem lett. Azt ígérték, hogy szombat reggelre olyan állapotba kerül, hogy azon lehet majd szánkózni. És így is lett.

Mivel a hóágyú működéséhez legalább mínusz öt Celsius fok szükséges, és ennél jóval hidegebb volt, semmi akadálya sem volt annak, hogy havas legyen a szánkódomb. Szombaton délelőtt és délután már sok kisgyerekes család használta ki a lehetőséget. Kevesen mondhatják el magukról azt, hogy alföldi ember lévén, ők ezen a hétvégén szánkóztak.

A több mint ötven méter hosszú domb egyik felén lehet felhúzni a szánkót, vagy a csúszó alkalmatosságot, a szélesebb felén pedig le lehet csúszni. Ott jártunkkor szinte mindenki betartotta a szabályt és nem akadályozták azokat, akik élvezni akarták a csúszás lehetőségét. Persze azért történtek bukások is, de ez már benne van a szánkózás örömében. Ameddig megfelelő hideg lesz, ki lehet használni a szánkódomb adta lehetőséget.

A hóágyúzást csak megfelelő időjárási körülmények között lehet végezni. Nem csak a hőmérséklet, hanem a páratartalom is legalább olyan fontos. Minél szárazabb a levegő (alacsonyabb a páratartalom), annál magasabb hőmérsékleten lehetséges a hóágyúzás. Ez azt jelenti, hogy száraz levegőn már akár fagypont is elegendő a hóágyúzás megkezdéséhez, 50-60 százalékos páratartalom esetén azonban mínusz 4 fokra van szükség. Ideális a mínusz 5 fok alatti hőmérséklet, ilyenkor kiváló minőségű hó készíthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában