Maszkviselés: marad továbbra is mindenhol kötelező Kecskeméten? – FRISSÍTVE

Jelen állás szerint február 2-án, kedden hatályát veszti az a polgármesteri rendelet, amely szerint kötelező maszkot viselni Kecskemét összes közterületén és a nyilvános helyeken. Megkérdeztük, tényleg nem kell már keddtől maszkot húzni a megyeszékhelyen?

Hraskó István

Maszkhasználat Kecskemét főterén és közterületein.

Forrás: baon.hu

Fotó: BUS CSABA

Frissítve (15:15):

A város honlapján délután jelent meg az új, február 1-jei rendelet, melyet 14 órakor hirdetett ki dr. Mayer Endre aljegyző. Eszerint a maszkhasználat február 8-áig még biztos marad.

„Reményeim szerint február 8-tól enyhíthetek a kecskeméti közterületi maszkviselés szabályain. A következő napokban ismét egyeztetek a szakemberekkel annak érdekében, hogy jövő hétfőtől csak a legforgalmasabb helyeken legyen kötelező a maszkhasználat. Erre az adhat lehetőséget, hogy csökken a Covid-fertőzések száma (például az önkormányzati fenntartású intézményekben minimális), továbbá a kecskemétiekben mostanra kialakult az a felelősségérzet, amely lehetővé teszi az enyhítést. Nagyon köszönöm mindenkinek, hogy ennyire óvatosak, ennyire vigyáznak önmagukra és egymásra„ – írta szerkesztőségünknek küldött közleményében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

Korábban írtuk:

A november 12-én életbe lépett polgármesteri rendelet szerint a város teljes belterületén mindenki köteles orvosi, munkavédelmi, textil vagy más anyagból készült maszkot viselni úgy, hogy a maszk az orrot és a szájat is folyamatosan takarja. Kivételt csak a hat éven aluliak jelentenek, valamint nem tette a polgármester kötelezővé a maszkot sportolás során és a parkokban, zöldterületeken.

A rendelet hatályát már két alkalommal meghosszabbították, második alkalommal, január 11-én február 2-ára módosították az érvényességének határidejét. A decemberi változtatáskor a kötelező maszkviselést már nem írta elő a polgármester az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, autizmus spektrumzavarral élőknek sem.

A rendelet tehát február 2-án, azaz kedden elvileg hatályát veszti. Még múlt hét csütörtökön megkérdeztük az önkormányzatot, ismét meghosszabbítják-e a rendeletet, vagy holnaptól várható-e változás, esetleg lesz valamilyen enyhítés. Egyelőre nem kaptunk választ, amint megérkezik, frissítjük cikkünket.

Ez a helyzet Kiskunfélegyházán

Tudni kell, a polgármesterek felhatalmazást kaptak, hogy meghatározzák azokat a helyeket, ahol kötelező maszkot írni. Kecskeméten a fentebb leírtak szerint általános a tiltás, viszont például Kiskunfélegyházán nem. Kiskunfélegyházán Csányi József polgármester hangsúlyozta, hogy nagyon komolyan veszi a járvány elleni védekezést, ettől függetlenül feleslegesnek tartja indokolatlanul szigorú és betarthatatlan szabályokkal terhelni a lakosságot. Ezért törekedtek arra, hogy bárki számára könnyen betartható legyen a rendelkezés. Piacnapokon (kedden, pénteken és vasárnap) 6 és 12 óra között kötelező maszkot viselni a Béke téren. A piac, valamint a vásártér területén nyitvatartási időben kötelező a maszkviselés. Kötelező maszkot viselni a központi buszpályaudvar és a vasútállomás teljes területén, valamint a busz és vasúti várakozóhelyek területén és azok öt méteres körzetében. Kötelező maszkot viselni valamennyi bölcsőde, óvoda, általános iskola 50 méteres körzetében gondozási, nevelési napokon reggel 7 és 8 óra, valamint 15 és 17 óra között. A polgármester nem tette kötelezővé, de ajánlja a maszkhasználatot olyan helyeken, ahol jellemzően az utcán kell várakozni, például postán, gyógyszertárban és nagyobb bevásárlóközpontok parkolóiban, bevásárlókocsik környékén, ahol tumultus alakulhat ki.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában