GALÉRIÁVAL

2021.02.19. 14:42

Lakással csábítanának háziorvost Pirtóra

Elkészült és a műszaki átadása is megtörtént annak az új orvosi szolgálati lakásnak, amit a település önkormányzata a Magyar Falu Program pályázatán nyert 228 millió forintból valósított meg.

Pozsgai Ákos

Nagy Ferenc polgármester az új orvosi szolgálati lakás előtt

Fotó: Pozsgai Ákos

A Makovecz Imre építész stíluselemeit magában hordozó négyszobás, 180 négyzetméter alapterületű, kétgarázsos ingatlan egy úgynevezett passzív, azaz nulla energiaigényű ház.

– A magyar kormány felismerte, hogy a kistelepülésekre csak akkor tudnak orvosokat csábítani, ha az önkormányzat tud megfelelő szolgálati lakást biztosítani a számukra – mondta hírportálunknak Nagy Ferenc polgármester, aki szerint a település 1947-es önállóvá válása óta nem történt ilyen jellegű beruházás a falu életében, emlékeztetett, hogy hosszú évek óta próbálnak háziorvost hívni a településre, de eddig nem jártak sikerrel. Abban bíznak, hogy az új szolgálati lakás csábító lesz.

Papp Gyula, a kivitelező Anloma Kft. ügyvezetője szerint komoly és szép szakmai kihívást jelentett számukra egy ilyen nulla energiaigényű épületet megvalósítani.

– A hazai építőipar is ebbe az irányba fog elmozdulni, júliustól jogszabály írja elő, hogy ilyen nulla energiaigényű házakat kell építeni. A pirtói orvosi szolgálati lakás, a gépészete, és maga az épület szerkezete is minden szempontból megfelel ennek az elvárásnak – hangoztatta a szakember, aki elmondta, hogy az épület hűtését és fűtését hőszivattyú biztosítja, valamennyi helyiségben önállóan szabályozható a hőfok. Napelemrendszer biztosítja a szükséges áramot, a teljes világításrendszert ledfényekkel oldották meg. Egy biológiai szennyvíztisztító rendszert is kiépítettek, így a megtisztított szennyvíz a kertben lesz elszikkasztható.

Az épületet a Makovecz-hagyatékból kiemelt elemeket felhasználva tervezték, harmóniát és szépséget sugároz.

A belső kialakítása maradéktalanul kielégíti a mai kornak azokat az elvárásait, amit egy lakóháznál támasztani lehet, méltán lehet a település egyik látványossága is – fogalmazott a kivitelező cég ügyvezetője. A házépítése során valamennyi munkát kiskunhalasi, pirtói és soltvadkerti vállalkozások végeztek, erősítve a helyi és a kistérség gazdaságát és a munkaerőpiacot.

Nagy Ferenc polgármester az új orvosi szolgálati lakás előtt
Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában