helyi rendelet

2021.02.26. 07:00

Kalocsa belterületein szabályosak az avarégetések

Nem változtattak Kalocsán az avarégetésről szóló előírásokon.

Gábor János

Engedélyezett a növényi eredetű hulladék elégetése

Fotó: DH

Mivel a 2020-ban életbe lépett országos avarégetési tilalomról szóló szavazást elnapolta az országgyűlés – és a veszélyhelyzet végéig már nem várható, hogy újra napirendre kerül – az égetések szabályozása továbbra is az önkormányzatok hatáskörében marad. Kalocsán nem változtattak az előírásokon, tudtuk meg a jegyzőtől: az érvényben lévő helyi rendelet szerint megfelelő óvintézkedések mellett engedélyezett a növényi eredetű törmelék elégetése, de ez csak a város belterületére vonatkozik.

– Ezt a kérdést a település tisztaságáról, a közterületek és ingatlanok rendjéről szóló helyi rendelet szabályozza. E szerint például a város közterületein tüzet gyújtani tilos – emelte ki a baon.hu érdeklődésére dr. Kiss Csaba jegyző, megjegyezve: a ház körül keletkező növényi hulladékokat ugyanakkor el lehet tüzelni.

– A kerti hulladékok és az avar elégetésénél továbbra is olyan eszközöknek kell a helyszínen lenni, amelyekkel a tűz eloltható és a terjedése megakadályozható. A külterületi égetésre magasabb szintű jogszabály vonatkozik: a megyei katasztrófavédelmi kirendeltségnek kell bejelenteni, öt nappal a tűzgyújtást megelőzően. A honlapjukról le is tölthető hozzá a meg­felelő nyomtatvány – emlékeztetett.

Ez utóbbi jogszabály a növénytermesztéssel összefüggésben keletkező növényi hulladék megsemmisítésére vonatkozik. Háztartási hulladékot – ide értve a gumit és a műanyagot – sem belterületen, sem külterületen, sem pedig tüzelő- és fűtőberendezésben nem szabad elégetni.

Kiss Csaba felhívta arra a figyelmet, hogy a kertben keletkező növényi törmelék elégetéséré vonatkozó helyi rendelet részletei nyilvánosan elérhetők. Aki nem akar kockáztatni, az megismerheti a részleteket a város honlapján, a hasznos fülre kattintva, ezen belül a közérdekű adatok – önkormányzati dokumentumok – helyi rendeletek almenüben olvasható a szabályozás.

Engedélyezett a növényi eredetű hulladék elégetése
Fotó: DH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában