fokozódó viszály

2021.02.24. 06:50

Fagyállóval mérgeztek meg egy kutyát Kecskeméten, a Szimferopol téren

Úgy tűnik, hogy új szakaszba lépett a Szimferopol tér lakói és a kutyasétáltatók közötti konfliktus: múlt héten fagyállóval megmérgeztek egy rendszeresen a téren játszó kutyát. A kutyások gyászolnak és a körbezárt kutyafuttatókat hiányolják a Széchenyivárosból.

Horváth Péter

a210223_Kutya mergezes kapott kep_Kecskemet_HP_PN

Forrás: baon.hu

Fotó: Szelei Istvan 1957

Az elmúlt években számos alkalommal beszámoltunk arról, hogy miként mérgesedett el a viszony a lakók és kutyások között a Szimferopol téren. Az évek során ugyanis kutyás közösségi hellyé alakult át a tér Irinyi utca felé eső része, mert körbekerített kutyafuttató hiányában annak kiterjedt zöldfelületét megfelelő – bár korántsem optimális – helyszínnek ítélik a kutyások az ebek sétáltatásához. A lakók elmondása szerint zavaró az esetenként akár 8–10 tagú csoportosulás, mert a kutyák ugatásukkal nem hagyják nyugodtan pihenni az ott élőket. Gyakoriak a szóváltások és rendszeresen kikiabál az ablakból néhány lakó, durva szitkok hangzanak el és az is előfordult, hogy leköpték a kutyásokat. Az évek során számos lakossági fórumot tartottak a választókerület önkormányzati képviselői a probléma orvoslására. Mindenki által szorgalmazott megoldás lett volna a zárt kutyafuttató, de nem született konszenzus a helyet illetően, illetve a forrás sem volt biztosított. Ezért a konfliktus fennmaradt, sőt fokozódott:

a hétvégén ismeretlenek megmérgezték Rockyt, az egyéves amerikai bullyt.

A megrendült gazda nevében Szelei-Farkas Brigitta nyilatkozott a baon.hu-nak, aki szintén tagja a Szimferopol téri kutyás baráti társaságnak.

– Egy hétig haldokolt a kutya, utolsó napján borzasztó szenvedések között pusztult el, miután a fagyálló tönkretette a máját és a veséjét. Megrázó volt végignézni haldoklását és nagyon megviselte a gazda beteg édesanyját is, akinek kedvéért a családhoz került a kutyus – mondta Szelei-Farkas Brigitta, aki a gazdával közösen múlt vasárnapra sétát szervezett Rocky emlékére, melyhez számos környékbeli kutyás csatlakozott.

Rocky
Fotó: baon.hu

Szelei-Farkas Brigitta megerősítette, hogy rendszeresek a szóbeli összeütközések a téren lakókkal.

– A lakók arra hivatkoznak, hogy zavarja őket a kutyaugatás. Úgy gondolom, hogy ha ott van négy-öt vagy tíz kutya, az nem zavaróbb, mint a közelben lévő játszótérről hallatszó gyermekzsivaj. Mégsem kérik arra a lakók a szülőket, hogy ne vigyék a térre a gyerekeket – mondta.

– Egy ablakán rendszeresen kikiabáló úr a múlt héten azt kérdezte tőlünk, hogy bűncselekményt kell-e elkövetnie azért, hogy eltakarodjunk? Folyamatosan találunk a téren gyanús, elszórt falatokat: tepertődarabokat, kockacukrot, a kutya számára emészthetetlen csirke csontot és szögekkel átszúrt virsliket – fogalmazott Szelei-Farkas Brigitta és hangsúlyozta, hogy ez semmiképpen nem megoldás az ellentét feloldására.

Ők csak türelmet kérnek a Szimferopol tériektől, mert nincs hová menniük.

– A megoldás egy körbekerített kutyafuttató lenne.

Csak egy ötször ötméteres területre lenne szükségünk.

Többször volt szó erről, számos lakossági fórumot szerveztek az önkormányzati képviselők, de eddig nem találtak forrást a megvalósításra – mutatott rá nyilatkozónk, aki szerint alkalmas hely lenne a Március 15-e utca kijelölt kutyafuttatója, ha körbekerítenék. Sokan jártak a Bolyai Gimnázium mögé is, de ott közösségi kertet létesítettek, így onnan is kiszorultak a kutyások. Véleménye szerint a kutyások 500–600 méterre is hajlandóak elvinni ebüket, ha ott konfliktusmentes környezet várná őket a kutyasétáltatáshoz.

Szelei-Farkas Brigitta hangsúlyozta, hogy az eset ellenére sem mennek el a térről, mert annak az lenne az üzenete, hogy ezzel elűzhetők a kutyások.

– Lehet vitatkozni, civilizált megoldásokat találni, de ez elfogadhatatlan – vélekedik a kérdésről Szelei-Farkas Brigitta hozzátéve, hogy nagyobb tragédia is történhetett volna, ha egy ott játszó gyerek találja meg a mérgezett falatot és a szájába veszi.

A történtekkel kapcsolatban megkerestük Szőkéné Kopping Ritát, a 4. számú választókerület önkormányzati képviselőjét és arról érdeklődtünk, hogy terveznek-e zárt kutyafuttatót létrehozni a Széchenyivárosban.

Szőkéné Kopping Rita hangsúlyozta, hogy elítéli a kutyák megmérgezését és tudomása szerint is több mérgezett falatot letettek a téren. Elmondta, hogy a közelmúltban 10 millió forintot különített el a költségvetéséből az önkormányzat körbekerített kutyafuttató létesítésére, melyeket a Széchenyiváros két pontján terveznek megvalósítani. Ezek közül az egyik biztosan a Március 15-e utca eddig is kijelölt részén, az állatorvosi rendelő előtti zöldterületen lesz, ami ideális helyszín, hiszen nincs lakóház közelében. A másik helyszínt még keresik. Az önkormányzati képviselő elmondta, hogy jó esetben már nyáron elkészülhetnek a kutyafuttatók.

Múlt vasárnapra sétát szerveztek Rocky emlékére, melyhez számos környékbeli kutyás csatlakozott
Fotó: baon.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában