GALÉRIÁVAL / VIDEÓVAL

2021.02.19. 06:55

Elárasztotta a Tisza a kécskei szabadstrandot

Vízben áll a tiszakécskei szabadstrand, miután a napokban kilépett medréből a Tisza. A víz ellepte az ott található büféépületeket is.

Horváth Péter

Fotó: BUS CSABA

Csütörtökön jártunk a helyszínen, akkor 620 és 630 centiméter közötti vízállás volt Kécskén, ami azt jelenti, hogy az épületek jó 30 centi mélyen álltak a vízben, de még így is bőven az ártéren belül maradt a folyó.

A szabadstrandon működő egyik vendéglátóhely tulajdonosa elárasztott épületeit látva nem esett kétségbe.

– Utoljára hét éve történt hasonló áradás ugyanitt. A medréből kilépő víz nem okoz kárt az épületekben, mert a régi hajóállomás alatt annak idején a szabadstrand miatt sarkantyút telepítettek, ami átvezeti a sodrást a másik oldalra, így a víz nem végez rombolást parton – fogalmazott és hozzátette, hogy most egyébként sem lennének nyitva a járványügyi szabályok miatt. Bízik abban, hogy áprilisban vagy májusban kinyithatnak, ha a járványhelyzet engedi és addig az épületek is kiszáradnak. Az áradás levonulását követően csupán alapos takarításra és fertőtlenítésre van szükség a remélhetően tavaszi nyitáshoz. Felelevenítette, hogy 2000-ben a nyári szezon közepén, júliusban lépett ki medréből a folyó, de akkor nem volt olyan magas a vízszint, hogy be kelljen zárni a vendéglátóhelyeket, így gumicsizmában ettek-ittak a vendégek.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság előrejelzése szerint hétfőn és kedden tetőzik a Tisza Szolnoknál 755 plusz-mínusz 15 centiméterrel, Tiszaugnál pedig 620 plusz-mínusz 15 centiméterrel. Ez körülbelül 675 plusz-mínusz 15 centiméteres vízállást jelent majd Tiszakécske esetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában