országos megmérettetés

2021.02.26. 18:39

Bejutottak a történelmi verseny döntőjébe a halasiak

A kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnázium és Kollégium diákjai továbbjutottak a V. Estöri Kreatív Történelmi Versenyen.

Mester-Horváth Nikolett

Döntőbe jutottak a kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnázium és Kollégium diákjai az Esterházy Magyarország Alapítvány által rendezett V. Estöri Kreatív Történelmi Versenyen.

Az országos megmérettetés középdöntőjében 28 (köztük négy határon túli) csapat versenyezett előzetesen elkészített videóikkal és az azokhoz kapcsolódó prezentációikkal – tájékoztatott közleményében az Esterházy Magyarország Alapítvány. A tanulók alkotásai a 19. század első felének magyar történelmét: a reformkor kettős, feudális és az éppen csak kibontakozó polgári világát mutatták be.

Kiemelkedő történelmi személyiségek portréin, történetein keresztül tanulmányozták a versenyzők a női és férfiszerepek megváltozását. A versenymunkák témái között megjelent a nőnevelés, és a nők lehetőségeinek változásai, a járványok és az orvostudomány fejlődése – derül ki a közleményből.

A járványügyi korlátozások miatt online zajlott a döntő, a háromfős csapatoknak tíz perc állt rendelkezésükre, hogy bemutassák munkáikat. Az egész napos megmérettetés végén az ítészek döntése alapján 14 csapat jutott a döntőbe. Köztük a halasi gimnázium tizedik évfolyamos tanulói: Albert Kata, Molnár Levente és Olajos Tamara.

A végső megmérettetésre a diákoknak fel kell építeniük egy, a versenybizottság által meghatározott korabeli személy profilját egy közösségimédia-felületen, majd a döntő napján az általuk készített oldalhoz, valamint a verseny tematikájához kapcsolódó egyéb szóbeli és gyakorlati feladatokat kell megoldaniuk. A döntőt várhatóan áprilisban vagy májusban tartják majd, a járványügyi helyzettől függ, hogy hagyományos keretek között vagy az online térben.

A megmérettetés végén a zsűri döntése alapján tizennégy csapat jutott a döntőbe
Fotó: Beküldött fotó

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában