Kecskemét

2021.02.04. 12:47

A vendéglátósokat támogató csomagot állított össze a Szövetség

A vendéglátósok megsegítését sürgetik az ellenzéki Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselői.

Hraskó István

Fotó: Hraskó István

– Ha most nem cselekszünk, akkor a vendéglátás és turizmus szektorában rengeteg vállalkozás, megélhetés, karrier törhet ketté, és talán nem egy kedvelt helyünkről örökre le kell mondanunk – mondta el csütörtökön Dobos József, az ellenzéki Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselője.

Azt is kijelentette, frakciójuk fontosnak tartja, hogy a város helyileg is segítséget nyújtson az ágazatnak, mielőtt visszafordíthatatlan károkat nem szenved. Szőkéné Kopping Rita képviselő részletezte, ezt milyen módon kellene megtenni. Egyrészt elengednék az önkormányzati helyiségben üzemelő vendéglátóipari egységek teljes bérleti díját, idén január 1-ig visszamenőleg, a korlátozások teljes időtartamára. Ugyanerre biztatnák a magánvállalkozásokat is, melyek helyiségeket adnak ki.

Továbbfoglalkoztatási segítő alapot hoznának létre kezdésként 50 millió forintos, de szükség esetén bővíthető kerettel, ide azok a vendéglátós cégek pályázhatnának vissza nem térítendő támogatásért, melyek alkalmazottaik többségét a veszélyhelyzet alatt sem bocsátották el. Emellett a Szövetség a teraszdíjat továbbra is száz százalékban elengedné, és a saját tulajdonú ingatlanban végzett vendéglátóipari és turisztikai tevékenység esetén az építményadót 50 százalékra mérsékelné az idei évre. A helyi rendeletet pedig azzal egészítenék ki, hogy az önkormányzat egyszeri, 100 ezer forintos rendkívüli támogatást nyújt a szektorban állásukat elvesztők számára (ha a kérelmező nem vagy már nem jogosult álláskeresési járadékra és kecskeméti lakcímmel rendelkezik).

Fotó: Hraskó István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában