Varga Botond

2021.02.01. 11:30

A nagykőrösi család egyetlen álma, hogy kisfiuk meggyógyuljon

Megrázóan indult az idei év a háromgyermekes nagykőrösi Varga családnak, amikor január elején kiderült, hogy középső fiuknak, a hatéves Botondnak agytörzsi daganata van. A rendkívül ritka betegségről a további vizsgálatok kimutatták, hogy operálhatatlan, csak célzott sugárkezelést alkalmazhatnak a terápia során. A kisgyermek gyógyulásáért a város is összefogott.

Horváth Péter

A hatéves Botondnál operálhatatlan agytörzsi daganatot diagnosztizáltak az orvosok

Forrás: Petőfi Népe

– Botond mindig nagyon eleven volt, de szilveszter környékén elkezdett nehezen nyelni, nehezére esett a vécézés, szédült és bizonytalanul járt – mondta az első tünetek jelentkezéséről Varga Dénes, Botond édesapja.

Január elején keresték fel háziorvosukat, aki beutalta a kisfiút a kecskeméti megyei kórházba neurológiai vizsgálatra.

– Akkor már tudtam, hogy nagy a baj, amikor az orvos azt mondta, hívjam el a páromat is, úgy szeretné közölni a diagnózist – emlékezett vissza a szörnyű pillanatra az édesapa. A diagnózis pedig minden szülő rémálma: agydaganat, annak is egy ritka és nehezen gyógyítható fajtája, agytörzsi daganat. A tünetek is igen jellemzőek, hiszen az agytörzs számos reflexmechanizmust hangol össze a szervezetben, valamint itt található több létfontosságú központi terület, a vérkeringést, a légzőközpontokat és a testtartást szabályozó rendszer is.

Botond szüleivel és testvéreivel
Fotó: Petőfi Népe

Másnap már vitték az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetbe, ahol megállapították, hogy az elhelyezkedése miatt nem műthető a daganat, csak sugárkezeléses terápia alkalmazható. Átvitték a Semmelweis Egyetem II. Számú Gyermekgyógyászati Klinikájára és megkezdték a harmincalkalmas, hat hétig tartó sugárkezelést. A terápia előtt az orvosok nem biztatták a családot, mint mondták, a csodára is szükség van ahhoz, hogy meggyógyuljon a kisfiú.

Botond a hétköznapokat Budapesten tölti, édesanyjával közös baba-mama szobában, csak hétvégenként mehetnek haza Nagykőrösre. Így hat hétig kettészakadt a család, Dénes otthon maradt a hároméves Dáviddal és a 11 éves Mátéval. Csak videóhíváson keresztül tartja a kapcsolatot Botondékkal. És reménykedik. Mint mondja, különösen a hosszú, aggódással teli álmatlan éjszakák nehezek számára.

– Reménykeltő, hogy a kezelés hatására egy kicsit javult Botond állapota. Mindig vidám és rendkívül eleven kisfiú volt. Azonban az elmúlt alig egy hónapban gyökeres változáson ment át a személyisége. Talán az átélt élmények hatására mintha egy jóval idősebb fiúvá vált volna, komolyabb és nyugodtabb lett. Az orvosok szerint a rendkívüli aktivitásához köze lehetett a daganatnak is, ami nem ismert, hogy mikor fejlődött ki – mondta az édesapa és hozzátette, hogy a legutóbbi otthon töltött hétvégén már a játékhoz is megjött a kedve kisfiának, aki imád társasjátékozni, legózni és kutyájával, Bogyóval az udvaron játszani.

– Egyetlen álmunk, hogy Botond meggyógyuljon és minden úgy legyen, mint régen. Nagyon szeretne meggyógyulni. Ősszel kezdené az iskolát, amit nagyon vár, és minden álma, hogy rendőr lehessen, itt, a szülővárosában, Nagykőrösön – mondta könnyeivel küzdve az édesapa, hozzátéve, hogy nagyon szeretnének olyan orvost találni, aki, ha nem elégséges a sugárkezelés, vállalja Botond műtétjét. Később megpróbálják felvenni a kapcsolatot a bangladesi sziámi ikerpárt sikeresen szétválasztó Csókay András idegsebész főorvossal, aki innovatív tumorkezelési technikájának kifejlesztéséről is ismert.

Még az út elején járnak, de már látszanak a nehézségek. A Budapestre utazás pénzbe kerül, és főleg a sugárkezelés utáni rehabilitáció emészthet majd fel tetemes összegeket, ami még nehezebb helyzetbe hozhatja a családot.

A család egyetlen álma, hogy Botond meggyógyuljon
Fotó: Petőfi Népe

Szerencsére nincs egyedül a család. Dénes meghatottan mondta, hogy a családtagokra mindig számíthat, és Nagykőrös is összefogott a kis Botond gyógyulásáért: Facebook-csoportot hoztak létre a helyiek, ahol felajánlásokra licitálhatnak a segíteni szándékozók. A város is mögéjük állt, a Nagykőrös Városért Közalapítvány 10918001-00000017-88050007-es számlaszámára várják a felajánlásokat, amit a város átutal a családnak. Ha valaki támogatni szeretné Botond gyógyulását, a fenti számlaszámon megteheti. A közleményben tüntessék fel, hogy „Varga Botondnak”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában