KECSKEMÉT

2021.01.15. 19:00

Vasárnap újraindul, de szerdán megint leáll a Mercedes-gyár

Szerkesztőségünk azt az információt kapta, hogy december 18. után ugyan hamarosan újraindul a kecskeméti Mercedes-gyár, de néhány nap múlva le is áll. Értesülésünket a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. megerősítette.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

December 18-án leállt a gyártás a kecskeméti Mercedes-gyárban, de a szokottnál hosszabb időre, egy hónapra. A gyár tavaly kérdésünkre közölte, hogy az üzemben minden télen, a karácsonyi szabadságolási időszakban átépítési és karbantartási munkálatokat végeznek, melyekkel a gyár felkészül a következő termelési évre. Most télen „valamivel átfogóbb átépítésekre kerül sor” – ezzel indokolta az Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. az egy hónapra, január 17-ig tervezett termelési szünetet.

Egyébként a leállás előtt pár nappal jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Christian Wolff gyárigazgató, hogy 2021 őszétől a kecskeméti Mercedes-üzem Magyarországon elsőként megkezdi a tisztán elektromos hajtású autók gyártását. Az EQB modellek gyártását egy több mint 100 millió eurós beruházás teszi lehetővé.

A héten olyan információkat kapott szerkesztőségünk, hogy december 18. után ugyan hamarosan újraindul az autógyár, de pár nap múlva megint leáll. Úgy értesültünk, a termelési szünetet egy Japánban gyártott alkatrész hiánya okozza.

– Egyes félvezető komponensek terén jelenleg világszerte beszállítói nehézségek tapasztalhatók az alkatrészellátásban. A Mercedes-Benz gyárainak nagyfokú rugalmassága lehetővé teszi, hogy a termelési programban ilyenkor szükséges módosításokat rövid időn belül végrehajtsák. Más gyáraké mellett a kecskeméti Mercedes-Benz gyár termelési programját is az aktuális beszállítói helyzethez alakítjuk. A Mercedes-EQ elektromos offenzívát folytatjuk, és továbbra is kiemelten fontos célként kezeljük a konszernen belül. Beszállítóinkkal szoros együttműködésben dolgozva folyamatosan figyeljük és elemezzük a helyzetet. Jelenleg még korai lenne előrejelzésekbe bocsátkozni a konkrét távlati hatásokról – áll a cég válaszában. Az MBMH Kft. azt is közölte: a gyár január 17-én, azaz vasárnap az éjjeli műszakkal a terveknek megfelelően megkezdi a termelést, majd az említett beszállítói nehézségek miatt mintegy másfél hétig, január 20. (szerda este) és január 30. között szünetelni fog a gyártás.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában