rendelet

2021.01.22. 18:19

Több utca neve is megváltozott Orgoványon

Hét utca neve változott meg január 1-től Orgoványon.

Horváth Péter

2013 óta hatályos az a törvény, mely kimondja, hogy közterület, valamint önkormányzati ingatlan nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. Olyan kifejezést vagy szervezet nevét sem viselhetik a fentiek, mely az önkényuralmi rendszerekre közvetlenül utal. Gál Szilvia, Orgovány polgármestere elmondta, hogy az önkormányzat feladata a közterületek elnevezése, de a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal szakmai segítséget nyújt az átnevezés folyamatában, illetve a központi címregiszter alapján ellenőrzi is az utcák elnevezését.

A képviselő-testület még a szeptember végén tartott ülésén döntött a közterületek elnevezéséről szóló rendelet megalkotásáról, ezen belül született meg a döntés az új utcanevekről. Az előkészítés már bő egy éve elkezdődött, az érintett utcák lakóit kiértesítette a jövőbeli változásról a településvezetés, ezzel egyidejűleg javaslatot kértek az új utcanevekre. Gál Szilvia elmondta, hogy a javaslatokat igyekeztek figyelembe venni a döntés során, és megköszönte a lakosság partnerségét, ami hozzájárult a zökkenőmentes változtatáshoz.

Az Asztalos János utca elnevezése Asztalos utcára, a Joó Mária utca elnevezése Jurcsik Károly utcára, a Landler Jenő utca elnevezése Radnóti Miklós utcára, a Mező Imre utca elnevezése Mező utcára, a Ságvári Endre utca elnevezése Ősz utcára, a Sallai Imre utca elnevezése Mester utcára és az Ürögi Lajos utca elnevezése Templom utcára módosult január 1-től.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában