KECSKEMÉT

2021.01.22. 14:00

Tényleg elindul a parkolóház építése a megyei kórháznál

A napokban elindul Kecskeméten a megyei kórház melletti parkolóház építése, átadása körülbelül egy év múlva esedékes – közölte a beruházó VER-BAU Parking Kft. a baon.hu-val.

Hraskó István

Sokszor írtunk már arról, hogy a régi Nyíri út kórházi parkoló területén parkolóházat szeretne építeni a VER-BAU Parking Kft., 3 milliárd forintos beruházással. Megközelítését a Nyíri út – Akadémia körút – Csabay Géza körút csomópontjának körforgalommá átalakításával biztosítanák, egy ötödik ág vezet majd be a parkolóházhoz.

A régi parkolót már 2019 decemberében körbekerítették, el is kezdődtek a munkálatok, pár fát kivágtak az Akadémia körúton, aztán viszont leállt a kivitelezés.

Tavaly nyáron a VER-BAU Parking Kft.-től megkeresésünkre azt a választ kaptuk, hogy a szükséges nyolcból hét szakhatóság hozzájárulását megkapta a projekt, „a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal szakhatósági hozzájárulásának a megszerzéséhez azonban a koncepció meghatározó elemeinek átdolgozása szükséges, amely rövidesen elkészül”.

Mint ismert, a parkolóház aljában három nagyobb méretű üzlet lesz (először élelmiszerüzletről, drogériáról és háztartási boltról volt szó, utóbbi aztán értesüléseink szerint ruházati kereskedésre módosult). Összterületük meghaladja a 400 négyzetmétert, ami azért fontos tényező, mert a 400 négyzetméternél nagyobb bruttó alapterületű kereskedelmi ingatlanok építéséhez a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal adhatja meg a hozzájárulást, így közvetve a parkolóházhoz is (ezt a jogszabályt nevezi a köznyelv plázastopnak).

A VER-BAU Parking Kft.-től pénteken megtudtuk, a hiányzó szakhatósági hozzájárulást megkapta a projekt, ezért elindulhat az építkezés. Megerősítették, hogy továbbra is három üzletet terveznek a parkolóház alján.

– A kórház és a városrész parkolóviszonyait nagy mértékben javító projekt évekkel ezelőtt indult, amikor a megye legnagyobb egészségügyi intézményénél tarthatatlanná vált a parkolóhiány. A VER-BAU Parking Kft. munkatársai 2019 óta intenzíven dolgoznak a probléma megoldásán. Az új épületben három szinten összesen 385 fedett- és további 32 külszíni állást alakítunk ki. Az egyedi megjelenésű, modern, energiatakarékos és környezetbarát parkolóház földszintjén üzletek lesznek. A lehetséges partnerekkel a tárgyalások folyamatban vannak, őket a végleges szerződések megkötését követően tudjuk megnevezni. A beruházás értéke mintegy 3 milliárd forint, melyet a VER-BAU Parking Kft. saját forrásból fedez – áll a közleményben.

A körforgalom megépítését az önkormányzat 220 millió forinttal támogatja. Korábban úgy volt, a hiányzó részt a VER-BAU finanszírozza, de az állam egy novemberi kormányhatározatban nevesítette, hogy támogatást nyújt a körforgalom megvalósítására. A projektet innentől kezdve közbeszerzés alá vonják, a legjobb ajánlatot adó kivitelező építi majd meg. Az önkormányzat által, a körforgalom létrehozására közgyűlés által megszavazott 220 millió forintot tehát az állam egészíti ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában