gyász

2021.01.22. 10:51

Tbc-s beteg édesanyja miatt lett tüdőgyógyász Dr. Pánczél Gyula

Hosszú, súlyos betegség után, szerettei körében szerdán elhunyt dr. Pánczél Gyula kecskeméti tüdőgyógyász főorvos, a tüdőgondozó volt vezetője, egykori MDF-es országgyűlési képviselő.

Hraskó István

A család kérésére szomorú szívvel tájékoztatom Önöket, hogy 2021. január 20-án dr. Pánczél Gyula tüdőgyógyász főorvos, a Nemzeti Fórum Kecskemét Városi Szervezetének az elnöke, volt országgyűlési képviselő, az Önkormányzat Esélyteremtési Bizottságának volt tagja szerettei körében – hosszú súlyos betegségben – csendesen elhunyt. Kedves személyiségét megőrizzük. A jó Isten adjon neki örök nyugodalmat! Drága Főorvos Úr! Nyugodj békében! Isten Veled! – írta csütörtök este közösségi oldalán Lévai Jánosné kecskeméti önkormányzati képviselő.

Pánczél Gyula Kerekegyházán született, 1944. január 24-én. Nagy szegénységben éltek: édesapja korán meghalt, édesanyja a négy fiútestvért egyedül nevelte. Általános iskoláit szülőhelyén végezte, majd Kecskeméten a Katona József Gimnázium tanulója lett. 1962-től 1968-ig a Szegedi Orvostudományi Egyetem hallgatója volt. Az orvosi diploma megszerzése után Kecskeméten, a megyei kórház tüdő- gyógyászati osztályán dolgozott, 1971-ben adjunktusi kinevezést kapott, 1974-ben pedig másod főorvos lett. 1992 óta a Bács-Kiskun Megyei Tüdőgondozó Intézet intézetvezető főorvosa. Élénk közéleti szereplő. 1990 és 1994 között az MDF színeiben országgyűlési képviselő, az Önkormányzati és Egészségügyi Bizottság tagja volt.

Parlamenti munkájával megakadályozta a nemzeti parkok szétosztását, ezért 1995-ben a Kiskunsági Nemzeti Park vezetői elismerését kapta. A Nemzeti Fórum városi szervezete, valamint a Kölcsey Kör Kecskeméti Tagozata alapítója elnöke. Rajong a népzenéért, 2002 óta a Tánczos Péter Citera és Népdalkör tagja, énekese, több alkalommal elnyerték az Aranypáva díjat. Sok évtizedes szakmai tevékenységéért 1999-ben Kecskemét Városért Egészségügyi Díjjal jutalmazták, 2009-ben a szociális és családügyi miniszter Pro Sanitate kitüntetését, 2011-ben a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökének kitüntető díját vehette át. (forrás: hirosnaptar.hu)

Tbc-s beteg édesanyja miatt lett tüdőgyógyász

„Paraszti sorban nőttem fel Kerekegyházán. Édesapám sajnos korán meghalt, édesanyám egyedül maradt négy gyerekkel, szinte belerokkant a sok munkába.

„1968-ban végeztem a Szegedi Orvostudományi Egyetemen, akkor szegény anyukám tbc-vel feküdt a Ceglédi úti tüdőkórházban. Egy alkalommal, amikor meglátogattam, Jármai Árpád, az akkori osztályvezető főorvos megkérdezte, nem volna-e kedvem ott dolgozni? Így lettem tüdőgyógyász.„

„Ha nincs a Rákosi-diktatúra, akkor talán gazdálkodó maradok, akárcsak szüleim. Csakhogy 8-10 évesen szemtanúja voltam, ahogy kuláknak nyilvánított öregapámat véresre verve bedobták az udvarunkba, miután a végrehajtó semmit nem tudott elvinni tőle. Arra jutottam, innen pucolni kell! A két szakmát egyébként rokonnak tartom, hiszen ha jól végzi munkáját, az orvos is a természet szövetségese, akárcsak a földműves. Szoktam is mondani a fiatalabb kollégáknak: hiába a modern diagnosztikai eszközök, ma is elsősorban józan paraszti ész kell a gyógyításhoz!” – mondta a baon.hu-nak 2015 nyarán adott interjújában, miután a tüdőbetegségek prevenciójában és gondozásában elért kiemelkedő munkájáért Schweiger Ottó emlékéremmel jutalmazta a Magyar Tüdőgyógyász Társaság.

2019 augusztusában rendkívüli közgyűlésen köszöntötték az akkor már nyugalmazott dr. Pánczél Gyulát, akit magas színvonalú munkájáért, életpályája elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat elismeréssel tüntetett ki a köztársasági elnök.

Aki hallotta, sokáig emlékezni fog rá, a laudációt megszakítva milyen hosszan szólt a taps a tüdőgondozó intézet korábbi vezetőjének, aki súlyos balesetet szenvedett.

Láthatóan Szemereyné Pataki Klaudia polgármester is a könnyeivel küzdött, amikor gratulált neki.

Fotó: BKM-i Kórház

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában