galériával

2021.01.23. 17:38

Szívbeteg és ápolásra szoruló is lakott az összedőlt jánoshalmi házban

Csak a szerencsén múlott, hogy nem omlott a családra a ház, amikor csütörtök hajnalban ledőlt egy épület egyik fele, majd néhány órával később egy másik fal is kidőlt. A házomlás során senki nem sérült meg, de az épület életveszélyessé vált, a család rokonoknál húzza meg magát.

Pozsgai Ákos

– Csütörtökön, hajnali fél hat körül hatalmas robajra lettünk figyelmesek, az egész ház elkezdett remegni

– idézte fel a házomlás pillanatait Kovács György, aki elmondta, hogy szerencsére senki nem tartózkodott a hálószobában. Talán annak köszönhetik, hogy nem sérültek meg, hogy a családban általában mindenki korán kel. Így volt ez most is, ezért amikor hallották a falak morajló hangját, egyből kirohantak az épületből.

– Előbb a ház egyik oldalán dőlt ki a fal egy része, majd nem sokkal később a saroktól a másik falszakasz is ledőlt – magyarázta György, aki elmondta, hogy tizenöt évvel ezelőtt vették a Madách utcában lévő házukat. Az elmúlt évek alatt folyamatosan javítgatták a vályogból épült házat, az egyik szobát teljesen felújították. Az épület falai nincsenek felvizesedve, teljesen szárazok. György szerint az okozhatta a tragédiát, hogy a ház egyik oldalán a vasút van, a másikon pedig egy köves út, ahol hatalmas kamionok és mezőgazdasági járművek közlekednek egész nap és folyamatosan rázkódik az épület. Az alap nélküli ház falai az elmúlt évek során több helyen megrepedeztek, szétváltak egymástól.

A szülőkön és egyik fiukon kívül a 80 éves nagymama is a házban lakott a családdal.

Az épület lakhatatlanná vált, az önkormányzat szakemberei életveszélyessé nyilvánították.

– Ahogy a városháza munkatársai értesültek a házomlásról, az önkormányzat által azonnal egy kétszobás ingatlant ajánlottak fel a család számára, akik végül nem oda, hanem rokonaikhoz költöztek. Ha a későbbiek során mégis úgy döntenek, hogy igényt tartanak az önkormányzati tulajdonú épületre, bármikor beköltözhetnek – mondta el érdeklődésünkre Czeller Zoltán polgármester, majd hozzátette: a munkatársai jegyzőkönyvet készítettek a helyszínen és a későbbiekben további szakértői vizsgálatot végeznek a ledőlt falak miértjének tisztázása érdekében.

Az épületet több helyen gerendákkal támasztották ki, félő azonban, hogy egy másik falrész is kidőlhet, annyira meg van rogyva és részben levált már a ház többi részéről. Ha a szakértők úgy ítélik meg, hogy még menthető és helyrehozható az épület, az elsődleges becslések szerint

mintegy hárommillió forintba kerülhet az építőanyag és a munkadíj.

A családban egyedül György a keresőképes, felesége szívbeteg, az idős nagymama pedig ápolásra szorul. A családnak erőn felüli kiadást jelent a házuk rendbehozatala, vagy a lakhatási körülményeik más jellegű megoldása, ezért aki segíteni szeretne a családnak, az a 06 70 676 7838-as telefonszámon tudja elérni őket, vagy Kovács György 11773322-02346607-es bakszámlaszámára tudja eljuttatni támogatását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában