fejlesztés

2021.01.10. 10:37

Százmillió forintot költöttek a felzárkóztatásra Kunszentmiklóson

Befejeződött a tasskertesi városrész társadalmi integrációját elősegítő program Kunszentmiklóson. A projektzáró a tavalyi év utolsó napjára esett.

Gulyás Sándor

A tanulás mellett a játék és kikapcsolódás is kiemelt szerepet kapott

Fotó: Gulyás Sándor

A megyei Település-, és Területfejlesztési Operatív Program pályázatának köszönhetően 30 millió forint európai uniós támogatásból valósult meg a tasskertesi szegregátum felzárkóztatására irányuló program, ami a Liszt Ferenc, a Móra Ferenc, a Mikszáth Kálmán és a Kinizsi utca lakóinak társadalmi integrációját volt hivatott támogatni. A hároméves projekt során 116 fő egyéni fejlesztése valósult meg.

– Az általános iskolás korú gyermekek heti rendszerességgel látogathattak el a számukra létrehozott szabadidőklubba, ahol az iskolai felzárkózásban szakemberek segítették őket. A foglalkozások alkalmával nem csak a tanulás, hanem a játék és kikapcsolódás is minden alkalommal megjelent. Ebben nagy szerepe volt a projekt keretében beszerzett fejlesztő-, szórakoztató- és sportjátékoknak. Az egészen kicsi korosztály tagjainak (0–3 év) és szüleiknek Ringató foglalkozásokat tartottak, ahol az volt a cél, hogy oldott, szeretetteli légkörben a kisgyermekes szülőkkel megismertessék a zenei nevelés lehetőségeit.

A szülők és a gyerekek átéljék a közös éneklés és játék élményét,

valamint megkezdődjön a gyermekek minél korábbi zenei nevelése. A programot Baba-mama kör egészítette ki, ahol védőnő tartott kisgyermekes családokat érintő témákban előadásokat, és válaszolt a felmerülő kérdésekre. A szegregátum lakói számára három alkalommal rendeztek családi napot. Két alkalommal Siófokra és egy alkalommal a fővárosi állatkertbe látogathattak el a program résztvevői. A projekt keretében tíz-tíz fő szerzett targoncavezető, emelőgép-kezelő és földmunka-, rakodó-, illetve szállítógép-kezelő végzettséget – mondta el a baon.hu érdeklődésre Lesi Árpád polgármester.

A tasskertesi városrész társadalmi integrációját elősegítő program szorosan kapcsolódott a Liszt Ferenc és Kinizsi utcák infrastrukturális fejlesztéséhez. A rendelkezésre álló hetvenmillió forintos TOP-os forrásból kilenc önkormányzati tulajdonú szociális bérlakás felújítása valósult meg Kunszentmiklóson.

A tanulás mellett a játék és kikapcsolódás is kiemelt szerepet kapott
Fotó: Petőfi Népe

A gyerekek játszóteret is kaptak

Az épületek új nyílászárókat kaptak, megtörtént a festés, a burkolatok cseréje, kijavították az előtetőket, kibélelték a kéményeket. – A projekt keretében új járdák épültek, megvalósult a közterek, a parkok, a zöldfelületek, az udvarok rendezése. Kiépült a térfigyelőkamera-rendszer és az energiatakarékos közvilágítás is. A lakások, a közterületek felújítása mellett megvalósult a Kinizsi és a Liszt Ferenc utca aszfaltozása. A gyermekek számára pedig egy játszóteret is sikerült kialakítani – fogalmazott a városvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában