tanulmányi verseny

2021.01.16. 20:00

Sikert aratott a kecskeméti bolyaisok varázsdoboza

A Bolyai Gimnáziumban a természettudományok területén kiváló tehetség Kulmán Balázs, Szűcs Eszter és Fekete Bálint. Együtt pedig még többre képesek, a hármuk által alkotott Bolyongók csapat most az ország legjobbjaival méreti meg magát.

Sebestyén Hajnalka

Kulmán Balázs, Szűcs Eszter, Fekete Bálint és Sikó Dezső a Varázsdobozzal

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A három végzős diák Sikó Dezső fizikatanár fakultációira jár. Kiváló képességeikre a – tehetséggondozásban élen járó – pedagógus már régen felfigyelt, az ő ösztönzésére indultak el ősszel a Budapesti Műszaki Egyetem Energetikai Szakkollégiumának tanulmányi versenyén. Projektmunkájukat – az elektromos autók használatának elemzését –, a verseny középdöntőjén, hétfőn mutatták be, jelenleg az eredményre várnak.

– Iskolánkban hagyomány, hogy a legtehetségesebbekkel minden évben indulunk a BME Energetikai Szakkollégiumának középiskolások számára kiírt csapatversenyén. Eddig is szép sikereket könyvelhettünk el, sőt több olyan volt diákunk is van, aki korábban versenyzett e megméretésen, most pedig egyetemistaként ott van a szervezők között – részletezte Sikó Dezső.

Az első fordulóban négy részletben kellett a csapatoknak tudásukról számot adni elméleti és gyakorlati feladatok kidolgozása során. Országos szinten több száz csapat nevezett be, közülük a legjobb húsz jutott a második fordulóba, azaz a középdöntőbe.

– Csapatunk, a Bolyongók kiválóan teljesített. A Kulmán Balázs, Szűcs Eszter és Fekete Bálint alkotta csapat bekerült a középdöntőbe. A fiatalok hétfőn online álltak a zsűri elé és adták elő prezentációjukat. Nagy sikerrel – tette hozzá a pedagógus.

A BME országos versenye széles körű természettudományi elméleti és gyakorlati ismereteket vár el a diákoktól, a környezetvédelmi alkalmazásoktól a modern energetikai felhasználási alapokig. Az idei gyakorlati feladatok fókuszában a hulladékok hasznosítása szerepelt, a PET-palackok gyakorlatban történő újrahasznosítása. Négy területből lehetett választani: oktatásban, kereskedelemben, háztartásban és az iparban.

– A Bolyongókkal az oktatás területe mellett döntöttünk. Olyan eszközt valósítottunk meg, mely vízből „bort” készít. A „Varázsdobozunk” a fizikai közlekedőedények elve alapján mutatja be, hogyan „válik” érthető módon egy-egy folyadék üdítővé, itallá.

A csapatnak a középdöntőre, az energetikai feladatok megoldása mellett egy esszét is kellett írniuk az elektromos autók környezeti, gazdasági hatásairól, bemutatva ezzel korunk közlekedési technikájában rejlő lehetőségeket.

A diákokat a verseny eddigi tapasztalatairól kérdeztük.

Kulmán Balázs (12/C, Kecskemét): – Már régóta érdeklődőm a villamosság, az elektronika területe iránt, a jövőmet is e téren képzelem el. Most érettségizem majd, és a BME-n szeretném folytatni tanulmányaimat villamosmérnök szakon. A fizika mellett a matematika a számomra fontos tantárgy, mindkettőt szeretem, és versenyeken is indultam. Ezen a BME-s megméretésen főként az elektromos autót érintő projekt volt a leginkább kedvemre való.

Szűcs Eszter (12/C, Bugac): – Örülök, hogy próbára tehettem tudásom ezen a versenyen, engem is leginkább az elektromos autó rész fogott meg. A természettudományi tárgyak közül a fizikán kívül a matematika és a biológia áll hozzám közel, a továbbtanulásomat is ezek befolyásolják döntően. Vagy orvosi vagy műszaki vonalon tanulnék tovább.

Fekete Bálint (12/A, Kecskemét): – A verseny felelet-választós feladatait kihívásként vettem, sokat kellett rajta agyalni, élveztem. Szeretem a kidolgozós esszéket is, így alapjaiban az egész verseny nagyon izgalmas számomra. Bőségesen kellett tanulni a versenyre, mely csak előnyömre válik, használható tudásra tettem szert az elmúlt hetekben. Ráadásul ezzel párhuzamosan más versenyekben is benne vagyok, mint a biológiai OKTV, ahol bekerültem a második fordulóba. A terveim szerint orvos-kutató szeretnék lenni, az ottani tanulmányok is sok kutatómunkát igényelnek majd, így ez jó kis ízelítő számomra.

Kulmán Balázs, Szűcs Eszter, Fekete Bálint és Sikó Dezső a Varázsdobozzal
Fotó: Sebestyén Hajnalka

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában