GALÉRIÁVAL

2021.01.12. 18:17

Kecskeméten is megemlékeztek a doni hősökről

A doni hősök és áldozatok előtt Kecskeméten is lerótták tiszteletüket kedden délután. A 78 évvel ezelőtti véres és kegyetlen eseményekre a II. világháborús hősi emlékműnél a Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Történelmi Vitézi Rend és a Hadigondozottak helyi szervezetei együtt emlékeztek meg, csökkentett létszámmal, a járványügyi szabályokat betartva.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

Emlékező beszédet mondott lovag Kenyeres Dénes nyugállományú alezredes, a HOHE területi szervezetének elnöke, aki felidézte a Magyar Királyi Honvédség katasztrófáját. Az eseményt koszorúzás zárta.

A II. világháború közepén, 1942 júniusában mozgósították a Magyar Királyi Honvédség kijelölt erőit. Kecskemét főterén a csapatkötelékeket a helyőrségek vezetői, a politikai és egyházi képviselői búcsúztatták el. A 13. kecskeméti könnyű hadosztály és alárendelt alakulatai, 14 ezer 510 fő, vonattal indult útnak, majd 1000 kilométeres erőltetett menetben, nyári kánikulában jutott el a Don-folyó térségébe. A nyár folyamán és ősszel több helyen összecsaptak az ellenséggel, jelentős veszteségeket szenvedtek.

A hideg idő beálltával a küzdő felek egységei beásták magukat a frontvonal két oldalán. Szórványos csatározások továbbra is történtek. Decemberben beköszöntött a hideg orosz tél. 1943. január 12-én repülő- és páncélos erőkkel támogatott szovjet gyalogság támadása áttörte a Magyar Királyi 2. honvéd hadsereg arcvonalát több helyen is. A kecskeméti gyalogos hadosztály szívósan védekezett, de arcvonalának jobb oldalát január 13-án áttörték a szovjet erők. A kecskeméti Zrínyi Miklós 7. honvéd gyalogezred katonái a védelmi állásukat csak védekezve adták, és megkezdték a visszavonulást Osztrogozsszk irányába. Felsőbb utasításra, különböző harccsoportokat szerveztek a megmaradó egységekből és alegységekből. Január 20-án sikerült a kecskemétieknek kitörni a német közreműködésével, a védelmi körgyűrűből.

A véres és rettenetes erejű kitörés során a kecskeméti hadosztály a még megmaradt hadianyagát csaknem teljesen elvesztette. Miközben minden lőszerét pedig felhasználta. Nagyon sokan haltak hősi halált, estek hadifogságba, fagytak meg a kitörés alkalmával. Több héten keresztül harcoltak, küzdöttek a védekezést és a kitörést követően. Az orosz télben végrehajtott harccselekmények során a 13. kecskeméti gyalogos hadosztály elvesztette személyi állományának kétharmadát, a nehéz fegyverzetét és kézi fegyverzetének, hadianyagainak zömét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában