Ikerpár is született már a halasi járványkórházban

Április óta működik szülőszoba, császárműtő és újszülött-ellátó a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház felnőtt fertőző épületében kialakított járványkórházban. A koronavírus-gyanús, illetve a koronavírus-fertőzött kismamák ellátására kialakított, a 21. századnak megfelelő felszereltségű részlegen eddig tíz újszülöttet segítettek a világra.

Mester-Horváth Nikolett

A halasi járványkórházban kialakított szülészeten április óta tíz újszülöttet segítettek a világra

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A halasi kórházban még tavasszal kialakított szabályozott betegutaknak köszönhetően a Covid-pozitív kismamákat az egészséges társaiktól teljesen el tudják különíteni, hisz a járványkórház a főépületi szülészet-nőgyógyászattól több száz méterre található. Az elmúlt hónapok alatt pedig folyamatosan dolgozott azon a személyzet és a vezetőség, hogy a legfrissebb tapasztalatoknak megfelelően alakítsák ideálissá a körülményeket.

– Az egészségügyi személyzet védelmére fokozottabban kell figyelni egy Covid-pozitív kismama szülésénél, de orvos szakmai szempontból ugyanolyan szülésről van szó, mint egy egészséges nőnél. A védekezés miatt viszont az orvos és a szülésznő is teljes védőfelszerelésben dolgozik, illetve minimálisra csökkentettük az egyszerre jelenlévő ellátószemélyzet számát. Az újszülöttet transzport inkubátorban másik helyiségbe szállítjuk, ott történnek meg az első vizsgálatok – tudtuk meg dr. Sári Tamástól, a halasi kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának vezető főorvosától.

Az elmúlt hónapokban összesen tíz gyermek született a halasi járványkórházban, köztük egy ikerpár. A főorvos elmondta, hogy az újszülötteket nem szokták koronavírus-fertőzésre tesztelni, de egyikük sem mutatott tüneteket, és minden gyermek teljesen egészségesen mehetett haza.

– Az eddigi tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy a méhlepényen nem jut keresztül a vírus, így a magzat nem fertőződhet meg az anyaméhben. A magzat egészsége szempontjából inkább az anya tünetei fontosak, de tapasztalataink szerint a várandós nők kevésbé érintettek a tünetektől – hangsúlyozta.

A baon.hu érdeklődésére dr. Sári Tamás azt is elmondta, hogy a koronavírusos édesanyák is megérinthetik, sőt, nyugodtan szoptathatják gyermeküket, alapos kézmosás és szabályos maszkviselés mellett.

A halasi járványkórházban kialakított szülészeten április óta tíz újszülöttet segítettek a világra
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában