bács-kiskun

2021.01.23. 11:30

Így kerülhetjük el a vaskos téli rezsiszámlát

Télen a fűtés miatt megemelkedik a rezsiköltség, de korántsem mindegy, mennyit költünk otthonunk melegére. Ordasi Ágnes építészt és belsőépítész tervezőt kérdeztük arról, hogyan tudunk a hidegebb évszakokban okosan fűteni.

Várkonyi Rozália

Forrás: shutterstock.com

Sokat spórolhatunk a fűtésen, ha a ház kívülről szigetelt, hiszen akkor a falak megfelelően tudják tartani a hőt. Ha belülről szigeteljük le a falakat, akkor azok belülről nem tudnak felmelegedni. Ezért a télen, a hideg falon a belső pára ki fog csapódni, így a hőszigetelés mögött penész alakulhat ki, ami büdös és rendkívül egészségtelen.

– A nagy tömegű falak tárolják a hőt, télen a meleget, nyáron a hűvöset – mondta el Ordasi Ágnes építész. – Minél vastagabbak a falak, annál nagyobb a tömegük – legyen az kő, vályog vagy éppen tégla – annál jobb a hőmegtartó képességük. Azonban ezeknek az anyagoknak önmagukban a hőszigetelő értéke nem éri el a ma érvényes szabványt, ezért a másik fontos tényező a falak hőmegtartó képessége szempontjából, hogy kívülről ráadjuk a „télikabátot”, azaz a hőszigetelést. Az említett két fontos tényező kombinációja, vagyis a réteges falazat hozza meg számunkra a legkedvezőbb eredményt – tette hozzá.

A szakember elárulta, hogy

a fűtést két hozzávaló szolgálja, a hőtermelő és a hőleadó berendezés.

A hőleadó, például a cserépkályhán a cserép, a radiátor, a mennyezetbe vagy falba integrált fűtőcsövek. Ezektől függ, hogy a lakásban milyen a komfortérzetünk. Maga a hőtermelő például a fa, a gáz, a szén.

– A hőleadók kétféleképpen adják le a hőt. Konvekcióval vagyis hőleadással, illetve sugárzással. Ha leárnyékoljuk a hőleadó berendezésünket, akkor gyakorlatilag a hősugarak útjába akadályt teszünk, és a sugárzás kellemes érzését szüntetjük meg. A konvekciós hőleadás esetében pedig a fűtőtest felmelegíti a levegőt, amely felemelkedik és a helyére hűvösebb levegő áramlik. Ha ezt bármivel akadályozzuk, akkor a fűtőtest nem képes olyan hatékonyan leadni ezt a hőt. Ezért nem javaslom, hogy például a radiátor elé pakoljunk bútorokat vagy radiátorszekrényt szereltessünk fel, hiszen ezek a fűtőtest hatékonyságát csökkentik – tette hozzá.

A szakember szerint hasznos lehet, ha úgynevezett hőtükröt vagy más néven hővisszaverő fóliát szereltetünk fel a radiátor mögé, amely segít a fűtésben, hiszen visszaveri a hőt.

Ordasi Ágnes
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Ordasi Ágnes szerint az lenne a legoptimálisabb, ha a ház minden szobájában tudnánk szabályozni a hőmérsékletet, de fontos, hogy minimum egy termosztátot helyezzünk el az otthonunkban. Ennek a helyét érdemes jól megválasztani.

– A termosztátot érdemes egy olyan központi helyiségben felszerelni, ahol a legtöbb időt töltjük – javasolja az építész. – A termosztát lehetőleg legyen minél messzebb a fűtőtestektől, az ablaktól, ne legyen huzatban és ne süssön rá közvetlenül a nap.

Télen gyakran előfordul, hogy a tűzoltókat szén-monoxid-mérgezés miatt riasztják, emiatt fontos, hogy

rendszeresen takaríttassuk ki a kéményeket, amelyek ellenőrzését magánhasználatú ingatlanok esetén ingyen elvégzi a katasztrófavédelem.

– Ha a ház nyílászárói nem megfelelően zárnak, fontos, hogy szakember bevonásával helyezzünk fel a gumitömítéseket, de tudnunk kell, hogy életveszélyes is lehet, ha minden lyukat betömünk – hívta fel a figyelmet Ordasi Ágnes. – Ha például egy térben egyszerre működik a konyhai páraelszívó és egy kályha, és nem biztosított a friss levegő utánpótlása, akkor az elszívó egy idő után el fogja szívni az égéshez szükséges levegőt és a kéményből is visszaáramolhat a füst, illetve a szén-monoxid – figyelmeztetett a szakember.

A téli időszakban is fontos, hogy, amilyen gyakran csak tudunk, szellőztessünk a házban.

– A téli szellőztetésnél az a legfontosabb, hogy a benti levegőt minél gyorsabban és hatékonyabban cseréljük ki – mondta el az építész. – Ha szellőztetünk, azt minél intenzívebben tegyük. Ne hosszabb időre hagyjuk kicsit bukón az ablakot, hanem inkább rövidebb ideig, de sarkig kitárva próbáljunk meg kicserélni minél nagyobb tömegű levegőt, ezáltal nem szökik ki olyan sok meleg a házból. Mivel fűtünk, a falak gyorsan vissza fogják melegíteni az új és friss levegőt – tette hozzá.

– Ha hosszabb időre elmegyünk otthonról, hagyjuk minimum fagymentesen a lakást – mondta el az építész. – Nem érdemes teljesen elzárni a fűtést, hiszen nagyon áthűlhetnek a falak és több napba is telhet, mire a faltömegek vissza tudnak melegedni – árulta el Ordasi Ágnes.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában