csúszásmentesítés

2021.01.11. 16:32

Havazott Kalocsán: készültségben a hóügyelet

Kis mennyiségű csapadék érkezett a régióba, eltakarították a reggeli csúcsforgalom előtt.

Gábor János

Fotó: Gábor János

Vasárnapról hétfőre virradó éjjel azzal riasztották a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. munkatársait, hogy 1-2 centiméternyi hó esett a város szűkebb régiójában. A kis mennyiségű csapadékot hóekével nem lehetett volna eltűntetni a reggeli csúcsforgalom előtt, viszont sózással, gépi söpréssel biztonságosan járhatóvá tették az utakat. A hóügyeletben tucatnyi munkás és több munkagép várta a riasztást.

– Nem nagy hó esett, de ha letapossuk, akkor komolyan csúszóssá válhat, ezért az előző napokban elősózást végeztek a kollégáink, majd hétfő hajnali háromkor elkezdődött a műszak – írta le a hóhelyzetet a dr. Filvig Géza polgármester. – Reggel hat órára eljutottunk addig, hogy a főbb útvonalakat mindenhol lesóztuk, az óvodák, iskolák és a bölcsőde környékén is, a kerékpárutakkal együtt – jelentette be.

A városi cég síkosságmentesítő brigádja a délelőtt folyamán minden forgalmasabb utcába és térre eljutott: ahol jellemzően gyalogos forgalom zajlik, ott több csapást kialakítva tették járhatóvá a felületeket. Filvig leszögezte: a hóeltakarítást „nagyon nehéz jól végezni, mert ahhoz, hogy valaki elcsússzon, elég fél négyzetméter, ami kimaradt”, ezért a hóügyelet minden igyekezete ellenére azt kérte az emberektől, főleg az idősektől, hogy a héten rendkívül körültekintően közlekedjenek.

A Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft., illetve az azon belül működő egykori Parkgondozó munkatársai közül 12 dolgozó, illetve öt munkagép – kettő nagy jármű és három kistraktor – van állandó készültségben, hogy bármely napszakban bevethető legyen, tájékoztatta hírportálunkat a polgármester. Hozzátette: a napokban további fagyokra számít, és valamennyi csapadékra is, ezért folyamatosan fenntarttatja a hóügyeletet az önkormányzati céggel.

A gyalogos forgalom számára csapásokat alakítottak ki a tereken.
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában