GALÉRIÁVAL

2021.01.05. 16:41

Gyólay Viktóriára emlékeztek a sírjánál Kecskeméten

Gyólay Viktória Jászai Mari-díjas színművésznő halálának 10. évfordulójáról kedden délután szűk körben emlékeztek meg a sírjánál, a kecskeméti Köztemetőben. A meghitt eseményt Tancsáné Uzsorás Katalin, a kecskeméti Gyólay-Radó Színészmúzeum alapítója, a színésznő régi barátnője szervezte meg ebben az évben is.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Bús Csaba

A megemlékezésen elsőként Tancsáné elevenítette fel Gyólay Viktória életének fontos állomásait. A Szegeden 1927-ben született primadonna 1949 és 1980 között játszott a Kecskeméten, a Katona József Színházban, melynek örökös tagjává választották. Többször hívták a fővárosba is játszani, de ő hű maradt a hírös városhoz. Főleg operettek primadonna szerepeiben lépett fel, de prózai színésznőként is sikeres és népszerű művész volt.

A „Hang” – csak így emlegették kollégái, mely név a sírján is olvasható. A sajtó pedig a vidék Honti Hannájaként utalt rá. Radó Vilmos egykori színi direktorral közösen sokat segítették a színészek életét, Gyólay Viktória nagyon jó közösségi ember volt.

A beszédet követően Bapcsán Botond, a KandArt, azaz a Kandó középiskola színjátszó csoportjának vezetője szavalta el Petőfi Sándor Búcsú a színészettől című versét. A kandós színjátszókat képviselte még Kanalas Péter. Tancsáné hozzátette: a fiatalok nagyon sokat segítettek neki az elmúlt hetekben, Botond elhivatottságát látva, biztos kezekben látja a színészmúzeuma jövőjét is.

Végül Komáromi Attila, a színház egykori igazgatója méltatta Gyólay Viktóriát, aki mint mondta, nemcsak egy kiváló színésznő, de egy igazi kecskeméti lokálpatrióta is volt. Szerette a színpadot, mindent megtett a közönségért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában