sikeres év

2021.01.01. 19:56

Az ország legeredményesebb toborzóirodája lett a kecskeméti

Megújulva felelt a tavalyi év kihívásaira a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kecskeméti irodája. Oktatási és toborzási munkájukat immár online is végzik és hiába a járvány, az ország legsikeresebb toborzóirodája lett 2020-ban is a kecskeméti.

Horváth Péter

Gáldonyi Sándor őrnagy, a kecskeméti iroda vezetője

Fotó: Bús Csaba

– Furcsa év volt 2020., az elején arra számítottunk, hogy az előző éviekhez hasonló körülmények között kell megfelelnünk, majd hamar kiderült, hogy ez nem így lesz. Ugyanakkor összességében az esztendő kihívásai új utakat nyitottak meg számunkra a munkánkban – fogalmazott Gáldonyi Sándor őrnagy, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kecskeméti irodájának vezetője. A koronavírus-járványban az előző évekhez hasonló eredményességgel végezték sokrétű munkájukat a toborzás, az érdekvédelem, a honvédelmi nevelés, a hadisírgondozás területén, de a személyes jelenlét korlátozása miatt új utakat is találtak az emberek felé.

Az egyik leginkább személyes jelenlétet igénylő feladatuk a hadisírgondozás. Ez a járvány miatt kevéssé volt hangsúlyos, és átcsoportosították erőiket a hadisírok felkutatását célzó levéltári munkára.

Ugyancsak személyes jelenléttel járt eddig a tevékenységükben egyre nagyobb súllyal latba eső honvédelmi nevelés. A megye középiskoláiban heti rendszerességgel megtartott honvédelmi ismeretekről szóló tájékoztatókat, órákat online tartották meg, ami kezdetben alkalmazkodást igényelt, mára azonban jól működik a kialakított rendszer.

– A honvédségi nevelés és a hazafias gondolkodás oktatása kiemelt program a honvédségnél. Ennek értelmében folytattuk a többlépcsős Kadét Programot, ami a középiskolától kezdve bevezeti a fiatalokat a honvédség életébe. Ezzel összefüggésben egy ösztöndíjrendszer keretei is kikristályosodtak. A Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában hosszú ideje heti rendszerességgel tartjuk a honvédelmi alapismeretek tantárgyat, szeptembertől pedig a Kadét Program ágazati szakképzése indul el az intézményben több mint tíz fővel – mondta Gáldonyi őrnagy, hozzátéve, hogy Kiskunhalason és Kiskunmajsán ez már szeptemberben elindult, és

több megyei középiskolában is tervezik ennek bevezetését.

Folytatódik az Acélkocka elnevezésű altisztképző program is, ahol érettségizett minimálbérért tanulhatnak a katonajelöltek, későbbi altisztek, de töretlen az érdeklődés a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző karának szakjai iránt is.

Az iroda érdekvédelmi szolgáltatásával összefüggésben csaknem 260 fő tért be személyesen az ügyfélszolgálathoz érdeklődni. Békeidőben ezer fő feletti ez a szám, 2020-ban zömében telefonon és interneten érdeklődtek, így összesen 858-an keresték fel megoldandó ügyekkel az irodát.

Az iroda gondoskodási körébe tartoznak a nyugállományba vonult honvédek és a nyugdíjas közalkalmazottak, valamint a katonaözvegyek és katonaárvák, akiknek folyamatos segítséget nyújtanak.

Gáldonyi Sándor őrnagy, a kecskeméti iroda vezetője
Fotó: Bús Csaba

A kegyeleti gondoskodásra, vagyis temetkezéssel kapcsolatos segítségnyújtásra 57 fő volt jogosult tavaly és 127 fő 65 és 75 év közötti, valamint 46 fő 75 év feletti honvédet köszönthettek kerek életévük alkalmából. A segélyezés is kiemelt feladata a szervezetnek, tavaly 2,3 millió forint segítséget nyújtottak 42 főnek. Két fő magasabb összegű segélyben részesült, mindösszesen nyolcszázezer forint összegben.

Szót kell ejteni az iroda talán legjobban látható tevékenységéről, a toborzásról.

A kihívások ellenére is rendkívül sikeres évet zártak:

összesen közel ezer fő érdeklődött a katonai pálya iránt az ügyfélszolgálaton, közülük mintegy 380-an csatlakoztak a honvédelem kötelékébe megyénkből.

Ezen belül az önkéntes területi tartalékos szolgálati forma iránt 312 fő érdeklődött, 201 fő jelentkezett, és közülük 186 lett alkalmas. A műveleti tartalékos szolgálattal kapcsolatban 154 fő érdeklődött és 37 főt vettek fel.

Olyannyira jó évet zárt a kecskeméti iroda, hogy az elmúlt évhez hasonlóan eredményével az ország legeredményesebb toborzóirodája lett.

– Az élet kihívásokat támasztott 2020-ban, de úgy látom, hogy megújulva tudtunk megfelelni ezeknek. Elégedettek vagyunk, de ezt csak a folyamatos fejlődés igényével tehetjük. A siker az iroda munkatársai kitartó munkájának eredménye. Köszönöm valamennyi kollégám kitartását és lendületét – vonta meg a mérleget Gáldonyi őrnagy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában