horvátországi földrengés

2021.01.02. 14:36

Adományt vittek a földrengés károsultjainak a bajaiak

Hatalmas mennyiségű adomány gyűlt össze december 30-án a Bácskai Kultúrpalotában a horvátországi károsultak részére.

Márton Anna

Több mint négyszáz csomag adományt vittek Horvátországba

Forrás: Petőfi Népe

Nyirati Klára polgármester felhívására a segítőkész bajaiak nagyon gyorsan több mint 400 csomag tartós élelmiszert, takarót és meleg ruhát vittek az intézménybe a károsultak részére. Csontos Attila 1100 kilogramm lisztet küldetett a Júlia Malomból, valamint a Szakál ABC is nagy mennyiségű csomagolóanyaggal támogatta a nemes kezdeményezést, amelyet több segélyszervezet is segített.

Az adományokat Némedi István, a Baja Marketing Kft. igazgatója által vezetett konvoj szállította Baja horvát testvérváro­sába, és a földrengés epicentruma közelében található vöröskeresztes gyűjtőpontra. Az igazgató kollégájával, Gergity Rolanddal és a Sped-Med Kft. három orvosával közelítette meg Glina és Petrinja városokat.

– Az első nap négy kocsival mentünk ki a mentősökkel együtt, színültig felpakolva adományokkal, a második nap már csak ketten, Gergity Rolanddal, a Baja Marketing Kft. autóival utaztunk a háborús állapotú helyekre. Körülbelül 400 kilométerre kellett utaznunk, a terelések miatt nem autópályán, hanem szerpentines utakon – mondta Némedi István, a Baja Marketing Kft. igazgatója.

Mint mesélte, háborús állapotokat tapasztaltak, amikor Glina és Petrinja városokat megközelítették.

Rengeteg az összeomlott épület, az emberek az autóikban, lakókocsikban alszanak, sokan a csarnokokban, gyűjtőhelyeken. Áramellátás csak szakaszosan van, az is szembe­tűnő, hogy az emberek az ép épületekben sem tartózkodnak. A városok főterein kommandósok segítik a közlekedést. A Glina melletti epicentrumban hozott létre a Vöröskereszt egy gyűjtőpontot, egy fatelepen. A segélyeket tíz ember szortírozta rögtön, és mindenkin maszk és két pár védőkesztyű volt – tudtuk meg Némedi Istvántól.

Elmondta azt is, hogy nagyon pozitív volt a horvát rendőrök hozzáállása. Megtanulta az első horvát szavát is: „hvala” (köszönöm), mert a rendőrök mindenhol ezt mondták. Mint azt az igazgató a baon.hu-nak elmondta, egyelőre lezárják az adománygyűjtést, mert szerencsére annyi segély érkezett Horvátországba, hogy a nagy elosztóközpontok nem tudnak több adományt fogadni.

Több mint négyszáz csomag adományt vittek Horvátországba
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában