tass

2021.01.16. 15:30

A természetkedvelők és a kocogók paradicsomává alakítanák a partot

Nagy lelkesedéssel vágtak neki az idei esztendőnek a Tassi Sporthorgász Egyesület tagjai. Az egyesület vezetése legfontosabb céljának tekinti, hogy halban gazdagabb, tisztább, jobban megközelíthető partszakaszok legyenek a működési területükön. A vízpart alkalmassá váljon arra, hogy a horgászat mellett hosszú sétákat is tehessenek a természetkedvelők, a kocogókat pedig kellemes autómentes partszakaszok várják a Bakér mentén.

Gulyás Sándor

A Bakér nádassal szegélyezett hosszú partszakaszai a horgászok, a kocogók paradicsomává válhat – fogalmazott Mag József

Fotó: Gulyás Sándor

Az ötvenöt éves múltra visszatekintő Tassi Sporthorgász Egyesület a Bács-Kiskun megyei Horgász Egyesületek Szövetsége (BÁCSHOSZ) kezelésében lévő Kiskunsági-főcsatornán és a Fűzvölgyi-csatornán ad horgászati lehetőséget a vadvizek kedvelőinek. Az egyesület vezetőségében két éve több személyi változás történt.

– Az újonnan megválasztott testület összehangolódása és a horgászainknak minél jobb kiszolgálása komoly kihívást jelentett számunkra. Keressük a megyei horgász egyesületek szövetsége vízügy illetékeseivel, Tass és Szalkszentmárton önkormányzatával a minél jobb együttműködés lehetőségét – fogalmazott Mag József, a Tassi Sporthorgász Egyesület elnöke. – Figyeljük a pályázat adta lehetőségeket, valamint nagy hangsúlyt kapott a Bakér és a tassi Duna-ág népszerűsítése, illetve a fiatalokkal való foglalkozás. Sajnos a 20–30 évvel ezelőtt fogott nagy amurok élménye már a múlté, ám a nádassal szegélyezett hosszú partszakaszok mellett békés pihenőhelyet találó pontyok és egyéb halak még sok horgászt vonzanak.

Az egyesület tavaly 373 tagot számlált, többségük tassi és szalkszentmártoni. A tisztségviselők is erről a két településről valók.

– Nagyon jó a két falu kapcsolata, ami az élet más területén is megmutatkozik. A tavalyi évben már 86 gyermek és ifjúsági horgászunk volt. Reméljük, hogy a nekik tartott szakköreink és a nyári horgásztáborunk híre még több gyereket kicsal a vizeink partjára. Nem titkolt célunk, hogy az ügyes gyerekeket a versenyhorgászat felé tereljük. A programok megrendezéséhez jelentős anyagi támogatást kaptunk a HUNOP pályázaton keresztül a Magyar Országos Horgász Szövetségtől, valamint a tassi és a szalkszentmártoni önkormányzattól – emelte ki az egyesület elnöke.

Az egyesület vezetése legfontosabb céljának tekinti, hogy halban gazdagabb, tisztább, jobban megközelíthető partszakaszok legyenek a működési területükön, hogy

a vízpart a természetkedvelők és a kocogók paradicsomává váljon.

– Jobban járható parti utakat és pihenőhelyeket tervezünk kialakítani, a meglévő horgászállásokat fenntartani, és az elhanyagoltaknak valós tulajdonost keresni, vagy elbontani azokat. Miután nagyon hosszú partszakaszok vannak, így kitakarításuk sem egyszerű. Az utóbbi időben nagyon sok hulladék halmozódott fel, ami nem mind a horgászok ott felejtett hagyatéka. Az egyesület vezetése és az önkéntes munkát vállaló horgászaink összehangolt munkájával november elején elkezdtük a partszakaszok takarítását, melyet horgásztársaink segítségével az idén is folytatni kívánunk – hangsúlyozta Mag József.

A Bakér nádassal szegélyezett hosszú partszakaszai a horgászok, a kocogók paradicsomává válhat – fogalmazott Mag József
Fotó: Gulyás Sándor

 

Tavaly sem maradtak üresen a szákok

Harmadik alkalommal tartotta meg a hagyományos Matula bácsi gyermekhorgásztáborát tavaly nyáron a Tassi Sporthorgász Egyesület. A fiatalok közvetlenül a Ráckevei (Soroksári)-Duna tassi felső víz partján ismerkedhettek meg a horgászat élményével. A hozzáértő szakemberek különböző módszereket, technikákat a vízparton, horgászás közben tanítottak meg a gyermekeknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában