A koronavírus mentális hatásait tanulmányozták Baján

A Covid–19 fizikai és mentális hatásainak felmérését a Szent János Kórház vezetésével a Szent János Kórház Egészségfejlesztési Irodája, a Bajai Szent Rókus Kórház, a Semmelweis Egyetem és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért együttműködésével végzik. Legfőbb eredményük, hogy a járvány miatti bizonytalanság következtében emelkedett leginkább a szorongás, ami különösen érinti az egészségügyi dolgozókat, akik munkahelyi környezetükben is extrém változá­sokat tapasztaltak.

Márton Anna

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Illusztráció

A tanulmányról Hal Melinda, a Szent János Kórház Egészségfejlesztési Irodájának munkatársa és a Bajai Szent Rókus Kórház pszichológusa tájékoztatta a baon.hu-t.

A kutatás során elsősorban arra helyezték a hangsúlyt, hogy hogyan érinti az egészségügyi, a szociális szféra és a pedagógia területén dolgozókat maga a járványhelyzet. A szakemberek azt látták, hogy bár az egész lakosságban megemelkedett a szorongás és van egy magasabb félelemérzet, de ezeken a területeken dolgozókat mélyebben megérintette a Covid–19 következtében fennálló állapot.

– Egyértelműen látható, érezhető volt a megemelkedett szorongás az egész lakosság körében, mindezt saját bőrünkön is megtapasztalhattuk. A kutatás célja azonban az, hogy

pontosan azonosítsuk, az egyes foglalkoztatási területen dolgozók esetében mely tényezők okozzák a megemelkedett szorongást.

Végül egy nagyon nagy vizsgálat lett belőle, mert sokan kitöltötték a kérdőívet, olyanok is, akik külföldön élő magyarok. Rövid idő alatt ezer feletti elemszámot ért el kutatásunk.

A Szent János Kórház a konzorcium vezetője, ehhez kapcsolódott annak Egészségfejlesztési Irodája, a Bajai Szent Rókus Kórház és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért. Most az első hullám adatai jelentek meg – mondta el Hal Melinda pszichológus.

– A megemelkedett szorongás, félelem mögött az elsődleges faktor, ami tényleg problémát okoz, az a bizonytalanság. Például abban, hogy megmarad-e a munkahely, milyenek lesznek a gazdasági feltételek. Ugye nagyon sokan elveszítették a munkahelyüket, az átlaglakosságot az első hullámban leginkább ez érintette. Ugyanolyan súllyal szerepel a szorongások tekintetében, hogy én magam vagy a családom valamelyik tagja beteg lesz, illetve, hogy ez olyan súlyos lesz, hogy akár meghal valamelyikünk. Ez volt a másik olyan faktor, ami kiemelkedett a többi közül – részletezte a szakember.

– Az egészségügyi és szociális dolgozók esetében másról is szó van. A munkakörülmények egyértelműen változtak és még az általános szorongással, félelemmel is meg kellett küzdeniük. Megjelent a félelem arra vonatkozóan, hogy nehogy ők legyenek azok, akik hazaviszik a vírust és megfertőzik a családtagjukat, esetleg ennek a szövődményeibe valaki belehaljon, vagy nagyon súlyos betegségnek nézzenek elébe – tette hozzá Hal Melinda.

Hal Melinda, a Szent János Kórház Egészségfejlesztési Irodájának munkatársa és a Bajai Szent Rókus Kórház pszichológusa
Fotó: Petőfi Népe

– Valamint náluk a szorongást még megemelte az is, hogy nagyon sok a bizonytalansági tényező a munkájukban. Az egészségügyi dolgozókat ugyanis rendelhették akár másik kórházba is, ez főleg a második hullám során volt jellemző, hogy egy Covid-kórházba kellett menniük, vagy a kórházon belül más részlegre helyezték őket – részletezte a pszichológus.

– Nagyon sokan attól szorongtak, hogy milyen munka várhat rájuk egy ilyen kórházban, távol lesznek a családtól, vagy nagyon sok a fertőzéssel kapcsolatos bizonytalanság is. Önmagában a beöltözés, a védőfelszerelésben végzett munka is egy borzasztóan megterhelő tényező. Az alapvető szükségleteket is gátolja, ha valaki négy-öt órán keresztül be van öltözve és nem tud elmenni mosdóba, amíg ki nem jön az osztályról – mondta Hal Melinda. – A gyerekek online oktatása is jelenthetett nehézséget a kutatásban részt vevő személyeknek. Nem volt megoldott a felügyelet, a nagyszülők nem segíthettek, volt, ahol mindkét szülő az egészségügyben dolgozott és nagyon nehéz volt megoldani a gyerekek felügyeletét – tudtuk meg a pszichológustól.

– Ilyen járványhelyzettel a mai embernek, hazánkban még nem volt dolga, és szeretnénk ebben tájékoztatni őket. Következő lépés a hazai és nemzetközi publikáció a kutatás legfőbb eredményeinek tekintetében – mondta Hal Melinda pszichológus.

Problémát okoz a bizonytalanság

A kutatás célja az, hogy a megemelkedett szorongás, félelem mögött az elsődleges faktor, ami tényleg problémát okoz,

az a bizonytalanság. Például abban, hogy megmarad-e a munkahely, milyenek lesznek a gazdasági feltételek. Nagyon sokan elveszítették a munkahelyüket, az átlag lakosságot az első hullámban leginkább ez érintette. Ugyanolyan súllyal szerepel a szorongások tekintetében, hogy én magam vagy a családom valamelyik tagja beteg lesz, illetve, hogy ez olyan súlyos lesz, hogy akár meghal valamelyikünk. Ez volt a másik olyan faktor, ami kiemelkedett a többi közül – hangsúlyozta Hal Melinda pszichológus.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában