tanítóképző szak

2021.01.14. 13:45

A kecskeméti ellenzék szerint érthetetlen az egyetem döntése

Király József és dr. Tóth Szilárd, az ellenzéki Szövetség a Hírös Városért Egyesület két önkormányzati képviselője tartott csütörtökön sajtótájékoztatót azzal kapcsolatban, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem a 2021/22-es tanévre nem hirdette meg a tanítóképző alapszakot Kecskemétre.

Hraskó István

Az egykori Tanítóképző, majd Pedagógusképző Kar Kaszap utcai épülete előtt Király József elmondta: beigazolódott, hogy szeptemberben joggal aggódtak a kecskeméti tanítóképzés jövője miatt. Véleménye szerint nagyon szomorú, hogy az állam kezd lemondani az oktatási intézményeiről, és azt is kijelentette, a Pedagógusképző Kar „olyan helyre került át, ami úgy látszik, egyelőre nem jó gazdája„. Felhívta arra is a figyelmet, hogy nagy hallgatás övezi a Petőfi Sándor Gyakorló Iskola sorsát, pedig ott helyi emberek dolgoznak és kecskeméti családok gyermekei tanulnak.

Tóth Szilárd szerint, még ha igaz is, hogy nem megszűnik a tanítóképzés Kecskeméten, hanem csak szünetel, nem igazán látni ennek a szakmai indokát. Úgy vélekedett, érthetetlen a Károli Gáspár Református Egyetem döntése, hiszen Kecskeméten általában tízszer annyi hallgató volt, mint Nagykőrösön, mégis a kecskeméti képző helyen nem indítják el a tanítóképző alapszakot. Az országban meghirdetett több száz tanítói állás is azt bizonyítja – folytatta Tóth Szilárd –, hogy nagy szükség van a tanítókra, de ahhoz, hogy a fiatalok lássák ebben a pályában a jövőt, javítani kell a feltételeket, a béreket és garantálni a szakszerű képzést. Mindkét képviselő kiemelte azt is, hogy a tavalyi járványhelyzet és a digitális oktatás tapasztalatai mutattak rá, mennyire fontos a pedagógusok munkája, noha máig nincs kellőképpen megbecsülve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában