történelmi épületek

2021.01.26. 20:00

A kalocsai érseki kastély bekerült az értéktárba

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár 13 újabb kalocsai tétellel bővült, jelentette be közleményben a felterjesztést benyújtó Kalocsai Települési Értéktár Bizottság. A frissen minősített értékek mindegyike történelmi épület.

Gábor János

A megyei értéktárba került impozáns érseki kastély

Fotó: Gábor János

A tavalyi évben, december 8-án dőlt el, hogy ez a 13 épületünk bekerül a megyei értéktárba. Nagy részük az egyházhoz kötődik: több kanonoki épület, az érseki kastély, a főszékesegyház, az apácazárda, az egykori jószágkormányzóság (mai Hotel Kalocsa – a szerző), és a magtár épülete, illetve két polgári épület is szerepel a listán: a vasútállomás és a Margit malom – foglalta össze a Kalocsai Települési Értéktár Bizottság elnöke, Romsics Imre múzeumigazgató. – Várom, hogy a többi értékünk is a bizottság elé kerüljön, mert ezek között ott van egy rovásírásos emlék, Kalocsa város első pecsétje, vagy Petőfi egyetlen sírverse a helyi temetőben. Ezek még mind minősítésre várnak – tette hozzá.

Romsics Imre elmagyarázta, hogy az egyes tárgyak, vagy jelen esetben épületek felterjesztése leginkább arra alkalmas, hogy rájuk irányítsák a közösség figyelmét, magyarán nem keverendő össze (bár sokan megteszik) a műemléki védelemmel, ami fizikai megőrzést is jelent. A régió értékeivé váló ingatlanok esetében az lenne a fontos, hogy többen foglalkozzanak egy-egy olyan épület sorsával, mint a Margit malom, ami hiá­ba része a helyi történelemnek, mégis mindenki szeme láttára megy tönkre. Egyébként nem minden kezdeményezésük aratott sikert, hiszen az egykori Sárközi Takarékpénztár székháza (ez ma is banképület) és a tanítók háza (volt Hunyadi kollégium) végül kimaradt a felvételből.

– Az értéktár eszmeisége, szellemisége abban áll, hogy éppen a közösség az, amely felterjeszt valamit, és itt nem rögtön a székesegyházra kell gondolni, hiszen kisebb közösségeknek is lehetnek profán, akár mondjuk egy fához, egy utcához vagy egy térhez kötődő emlékeik. Mi ezekről próbáljuk eldönteni, hogy melyek azok, amelyek megyei hatásúak lehetnek – fejtegette a bizottsági elnök, aki hozzáfűzte: örülne, ha a lakosságtól több javaslat érkezne (erről több információt a kalocsaiertektar.hu-n lehet találni), mert az eddigi 176 felterjesztést szinte kizárólag a bizottsági tagok nyújtották be. Példaként felhozta, hogy szerinte érdemes lenne javasolni a jelentős, mégis ritkán szóba kerülő méhészetet, vagy éppen a kalocsai népdalokat, amelyekből csak ő maga közel 900-at gyűjtött össze nemrég, a Nem messze van ide Kalocsa… című könyvében.

A megyei értéktárba került impozáns érseki kastély
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában