segítség

2021.01.06. 20:58

A helyszínen élték át a horvátországi földrengést a bajai mentők

Jól vannak a bajai mentők, akik a közép-horvátországi Petrinja közelében tartózkodtak, amikor szerda este 18 óra 01 perckor újabb, 5,3-as erősségű földrengés rázta meg a környéket. Turcsányi Csaba, a SPED-MED Kft. operatív igazgatója a baon.hu érdeklődésére telefonon elmondta, hogy a földmozgás ismét erős volt, de egyelőre újabb komolyabb károkról, vagy személyi sérülésről nincs információjuk.

Pozsgai Ákos

Forrás: SPED-MED Kft. Facebook-oldala

A szerda kora esti földrengés epicentruma Zágrábtól 48 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, ahol múlt héten 6,4-es erősségű földrengést tapasztaltak. Akkor több halálos áldozatot is követelt a földmozgás és rengeteg épület összedőlt.

A mostani utórengést is érezni lehetett Magyarországon, főként Baranya-, Somogy-, és Zala megyében, illetve Bács-Kiskun megye déli részén. A közösségi oldalakon arról számoltak be, hogy baján többen érezték a földrengést, de Székesfehérvár és Veszprém környékén is észlelték a földmozgást.

A bajai SPED-MED Kft. munkatársai a kora este történt földrengés epicentrumától nagyjából harminc kilométerre tartózkodnak, Petrinja-tól nem messze, egy kis faluban.

– Kora este 5,3-es erősségű, 10 másodperces rengést tapasztaltunk. Erősen érezhető volt, mozogtak a villanyoszlopok, kilengtek a légvezetékek, de hála istennek komolyabb károkról és személyi sérülésről nincs tudomásunk – számolt be telefonon Turcsányi Csaba, a SPED-MED Kft. operatív igazgatója. Elmondta azt is, hogy az emberek már megszokták, hogy szinte folyamatosan mozog a föld a lábuk alatt, ezért nem volt pánik, higgadtak kezelték a helyzetet.

– Az elmúlt egy hét alatt harmadszor vagyok itt kint, negyedszer éltem át kisebb-nagyobb utórengést, majdhogynem megszokottá vált számomra is – tette hozzá Turcsányi Csaba.

A bajai segítők a Nyírségi Ízkirályok Egyesületének szakácsaival együtt érkeztek szerdán Horvátországba. A bajai önkormányzat, a helyi vállalkozók és magánszemélyek által összeadott és összegyűjtött élelmiszeradományt vittek ki.

Mint megtudtuk, hétszáz adag babgulyást főztek ebédre, este pedig ötszáz adag nyírségi specialitást, lapcsánkát készítettek a helybélieknek. Késő este indulnak vissza Magyarországra, mert a csak 24 órára kaptak engedélyt a horvát államtól, hogy az ország területén tartózkodhassanak, humanitárius célból.

Fotó: SPED-MED Kft. Facebook-oldala

Útban hazafelé Petrinja-t is érinteni fogják, ahol megállnak, hogy tájékozódjanak a szerda esti földmozgás következményeiről, egyelőre azonban onnan sem kaptak olyan információt, hogy lennének sérültjei a kora esti földrengésnek.

A földrengés áldozatainak segítettek az Országos Mentőszolgálat bajai mentőállomásának dolgozói és a helyi polgárőrök is

Fotó: Országos Mentőszolgálat Facebook-oldala

A bajai önkormányzat által, a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">horvátországi földrengés áldozatainak megsegítésére indított adománygyűjtő akcióról értesült Huszárné Dr. Veréb Brigitta, az Országos Mentőszolgálat bajai mentőállomásának mentőorvosa is, aki bajtársaival tartós élelmiszert, ruhákat gyűjtöttek össze, és egyeztetve az egyik helyi gyógyszertárral, tűket, fecskendőket, fertőtlenítő- és kötszereket ajánlottak fel a teherautónyi segélycsomagba. Az összegyűlt adományokat a Bajai Polgárőrség szállította a mentőktől az önkormányzathoz, ahonnan a horvátországi Glinaba, valamint Nebojan településre, a helyi önkéntes tűzoltóságokra szállították.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában